Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Татяна Дончева към прокуратурата, след акцията „Септември“: Как сега почват финансови ревизии, а какво правихте досега?

Татяна Дончева към прокуратурата, след акцията „Септември“: Как сега почват финансови ревизии, а какво правихте досега?

Defakto.bg

В типичен стил Татяна Дончева реагира остро срещу  начина, по който бе извършена акцията с тежко въоръжена полиция срещу кмета на Септември Марин Рачев.  Пред bTV тя заяви, че  и прокурорите ще започнат  да си купуват бронежилетки. Изявлението й бе направено на  фона на кадри от  акцията, които показваха  служители на прокуратурата от специализираното звено за противодействие на корупцията, които са с маски и специално облекло.

„Все още не е приет правилникът и не са назначени служители за Комисията за противодействие на корупцията. Какви са тези екшън герои?”, реагира Дончева.

След „тежката” акция в Септември,  новата комисия за борба с корпуцията ( КПКОНПИ) разпространи информация,  че  служители от дирекция „Противодействие на корупцията“ към комисията са участвали в „специализирани процесуално-следствени действия“ (макар че в наказателния процес процесуалните действия не се делят на специализирани и други). Цитирано бе и изявление на ръководителя на въпросната дирекция Антон Славчев, че е бил осъществен „много добър синхрон с наблюдаващите прокурори и следователи“ и не е било допуснато изтичане на информация.

Въпросителните обаче не свършват, защото   служителите на КПКОНПИ нямат полицейски правомощия (не могат да задържат до 24 часа) и нямат правомощие (за разлика от служителите на МВР, и то в изключително редки случаи) да прикриват лицето си, както направиха при акцията в Септември.

Дончева реагира и на друг факт.  „От  прокуратурата казват, че сега започват данъчните и финансовите ревизии. Как сега ги започват, а досега какво правихте? Щом при тази шумотевица тръгват с отмяна на мярката за неотклонение още на първата стъпка, това означава, че доказателствата срещу кмета са афиф”, коментира тя.

Спецнаказателният съд, както вече съобщихме, отстрани временно от длъжност Марин Рачев по искане на прокуратурата. Той е обвинен за умишлена безстопанственост  и неизгодна сделка.

About De Fakto

Проверете също

Тълкувателно постановление на ВКС и ВАС: Районният съд съди за дискриминация

На районния, а не на административния съд са подсъдни искове по Закона за защита от …

Грешка! ВСС пуснал списък на кандидати за върховен съд, преди да е одобрен

За „техническа грешка“ информират днес от Висшия съдебен съвет. Конфузът е по важен конкурс – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.