Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Извънредното положение в Турция ще бъде удължено до ноември 2019 година

Извънредното положение в Турция ще бъде удължено до ноември 2019 година

Defakto.bg

Турският президент  Реджеп  Ердоган обяви, че извънредното положение в Турция ще продължи до едновременните общи и президентски избори на 3 ноември 2019-та, съобщи агенция Фокус, позовавайки се на в.„Джумхуриет”.

Така Ердоган отговори на  лидера на Партията на щастието (ПЩ) Темел Карамоллаоглу, изразил надежди, че  краят на извънредното положение се вижда. А за пореден път бяха попарени надеждите на турски политици и граждани, че петото поредно удължаване на извънредното положение в Турция от януари т. г. ще бъде последното.

След въвеждането на извънредно положение  (по повод  опита за военен преврат от юли 2016 г.),    отстранени от служба са  десетки хиляди  военни, полицаи, учители, бизнесмени, журналисти с  основно обвинение,  са терористи и „гюленисти“,   без движението на  Гюлен да е обявено от някого за терористично.

Над 4000 са освободените съдии и  прокурори, на натиск бяха подложени и адвокати.  По този повод  Международната асоциация на съдиите (МАС), включваща 84 съдийски организации от всички континенти, част от която е и Европейската асоциация на съдиите – /ЕАС/ – EAJ, с 44 организации, изрази възмущение  и тревога за сигурността на отстранените магистрати и техните семейства.
Извънредното положение  в Турция позволява  да бъдат задържани хора без конкретно обвинение. Освен това, мярката позволява заобикаляне на парламента и  правомощия на правителството да уволнява чиновници, да закрива неправителствени организации и медии, както и да удължава срока за задържане. Наред с това югоизточната ни съседка  ”замрази” приложението и на Европейската конвенция за човешките права и игнорира решенията на Съда по човешките права.

Така, никой не може да контролира или съди държавата за античовешко отношение, нито пък има отговор въпроса –  на кого  служи извънредното положение в Турция – – на един едноличен режим или на цялото общество.

About De Fakto

Вижте също

Зорница Даскалова, директор на Агенцията по вписванията за срива в Търговския регистър: Опасност от манипулации на данни няма

В четвъртък, 16 август,  потребителите на Търговския регистър ще могат да извършват справки по ЕГН. …

Окончателно: Петима от ВАС отмениха решението, че уволнението на Ченалова е законно (пълният текст на новото решение)

Казусът се завърта отново във Върховния административен съд Уволнението на Румяна Ченалова няма скоро да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *