Последни новини
Home / Законът / Спецапелативният съд върна Марин Рачев на кметския стол в  Септември

Спецапелативният съд върна Марин Рачев на кметския стол в  Септември

Defakto.bg

Седмица след като спец наказателният съд отстрани кмета на Септември Марин Рачев от кметския стол, Апелативният спец наказателен съд го върна на него.

Мотивите са повече от говорящи – договорите, за които той е разследван и обвинен от прокуратурата за умишлена безстопанственост и неизгодна сделка,  не са сключвани от него, а от  заместник-кмета на общината. Самият Рачев не бил извършвал  извършвал нито стотинка плащания.  Не била назначена и  нито една експертиза, която да доказва обвинението.  А Рачев по  никакъв начин не е установено да е пречил на  прокуратурата при събирането на доказателства.

Според магистратите, не може основно право, каквото е правото на труд, да се ограничава въз основа на само на голословни твърдения. Съдът  е взел предвид и молбата за отпуск, която Рачев е подал, малко преди 24-часовото си задържане по обвинение в умишлена безстопанственост и неизгодна сделка.  Така съдът обобщава, че  няма доказателства за извода, че  кметът Рачев може да влияе на разследването чрез служебното си положение. Няма и доказателства, че може да се укрият документи.

След като чу решението, Марин Рачев потвърди, че до 1 април няма намерение да влиза в сградата на община Септември и декларира, че няма да пречи на разследването.

Засега  първата мощна акция на новата анти корупционна комисия изглежда безславна –  представителите й се кълняха в изрядност, а прокуратурата бе категорична,че  Рачев е сключвал договори със себе си , защото фирмите, получавали поръчките от общината, се управляват от негови роднини, бивши съдружници или приятели и затова ще отговаря.  Макар, че адвокатът му Васил Василев не пестеше „опровержения“ -Марин Рачев не е човекът, който е подписал договорите,  обвинението не се впечатли.  Защитата обясни също, че това е възложено на зам.-кмет, а Рачев не е извършил и разпореждането за плащане“.

Преди ден друг състав на спецсъда намали паричната гаранция на обвиняемия от 250 хил. на 130 хил. лева.

 

About De Fakto

Проверете също

Министърът на транспорта незабавно да провери концесията на пристанището в „Росенец“, поиска ВАП

Върховна административна прокуратура е сезирала министъра на транспорта да започне незабавна проверка на концесионирането на …

Боян Магдалинчев: Няма основание за предсрочно освобождаване на главния прокурор

„До този момент нямаме никаква реакция от президентството, но ние ще продължим да отстояваме независимостта …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.