Последни новини
Home / Законът / Парламентът отхвърли ветото на Румен Радев срещу поголовното застрояване край морето

Парламентът отхвърли ветото на Румен Радев срещу поголовното застрояване край морето

Defakto.bg

Със 124 „за“, 73 „против“ и 6 „въздържали се“ мнозинството в парламента отхвърли шестото поред вето на президента Румен Радев. На 2 февруари той спря промените в Закона за посадъчния материал, с които се изменя и Законът за опазване на земеделските земи. Към това го бяха призовали и природозащитници с предупреждението, че се дава зелена светлина за застрояването на ниви край морето и окончателното бетониране на Черноморието.

В мотивите си за ветото президентът обяви, че новите правила са в разрез с конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират, че застрояването на обработваемите земи ще е само по изключение и доказана необходимост.

За преодоляване на ветото се искаше подкрепата на минимум 121 депутати – повече от половината от всички.

За промените в закона повторно гласуваха ГЕРБ, Обединени патриоти и „Воля“, ветото бе подкрепено само от БСП и ДПС. Сега законът отново ще бъде изпратен на президента за обнародване в „Държавен вестник“, в 7-дневен срок.

От БСП обявиха, че законодателните промени е трябвало да намалят административната тежест, а вместо това са отворили път за пълно застрояване край морето. От ДПС изтъкнаха, че мотивите на президента изцяло съвпадат с тяхното разбиране. А от патриотите обвиниха, че ветото разделяло гражданите на собственици и псевдозелени.

About De Fakto

Проверете също

Времето е разделно, границите са ясни и няма спор кои са лошите. Измежду тях са безразличните

В памет на Кристиан Таков На 11 юли 2017 г. си отиде Кристиан Таков. Дни …

Президентът: Не сме тук, защото сме еднакви. Тук сме, за да защитим свободата си. И да спрем мафията да се възпроизвежда

 Заедно на площада в следващите дни ще напишем историята на България, от която няма да …

Един коментар

  1. Дефакто никой от изказващите се от БСП не е коментирал „…..отворили път за пълно застрояване край морето….“.
    Деюре заинтересовани страни към разглежданите промени са едиствено собственици на имоти и Парламента. Останалите, дори и Президента са само ,,агитки на футболни отбори“- резултатът зависи от футболистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.