Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Съдът порица прокуратурата по дело срещу Алексей Петров

Съдът порица прокуратурата по дело срещу Алексей Петров

Defakto.bg

Бившият съветник в ДАНС оправдан за пране на пари и на втора инстанция

Втора инстанция- Софийският апелативен съд, оправда някогашната барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров по обвинение за пране на пари. По същото дело САС чете „невинни“ и за бизнесмените Явор Джиджев и Теодор Дечев, винени за длъжностно присвояване и неизгодни сделки.

Всичките обвинения – и присвояването, и прането на пари, са свързани със серия от сделки между частни фирми за придобиването на компании от кабелния бизнес (сега известни като „Близу“) от американски инвеститор през 2007-2008 г. Според прокуратурата престъпленията са, че от името на компаниите си Джиджев и Дечев за изплатили на Петров общо 3,3 млн. лв. като комисионер по сделките, а той ги е внесъл в банковите си сметки. КЗК и данъчните не са установили нарушения, а приходът на компаниите е над 40 000 евро. Това установява първо Софийският градски съд, а сега и САС.

Делото отива на втора инстанция по протест на прокуратурата, гледат го съдиите Мария Митева, Владимир Астарджиев и Татяна Грозданова. Докладчик е Владимир Астарджиев.

Владимир Астарджиев

А в решението се казва:

„Фактите, приети от първата инстанция и от настоящия съдебен състав като цяло съвпадат и с фактите, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт, с голямата разлика, че в обвинителния акт прокуратурата (по неизвестни за съда причини) е спестила много факти, които са били установени още на досъдебното производство и които оборват по категоричен начин всички повдигнати по делото срещу подсъдимите Д., Д. и П. обвинения.

Няма противозаконно въздействие върху предмет на престъплението – всички извършени действия от страна на двамата подсъдими по разпореждане с парични средства на [фирма] и на [фирма] са в рамките на закона и на техните правомощия като представляващи двете дружества. Тези действия са в изпълнение на поети ангажименти по сключени договори. От тези действия липсва причинена щета и увреждане на собствеността на двете дружества. А са налице постъпления в размер на над 40 000 000 евро като резултат на продажбата на кабелните мрежи за доставка на телевизия и интернет на външни инвеститори.

Намесата на Прокуратурата на Република България чрез повдигане на обвинения срещу тримата подсъдими за законосъобразни и позволени от Търговския закон и от ЗЗД действия, излиза извън рамките на правомощията, които Прокуратурата има по силата на чл.127 от Конституцията на Република България и възраженията на подсъдимите и защитниците в това отношение са основателни. Налице е прекомерна и неоправдана с нищо намеса в търговския оборот и в правото на собственост, вкл. в правото на разпореждане със собствеността. Прокуратурата няма възможност да преценява по какъв начин се използва частната собственост от лицата, които са нейни собственици, освен в случаите в които това използване засяга права на трети лица и защитени обществени отношения. По настоящето дело не се доказва такова засягане“.

Алексей Петров е подсъдим и по гръмкото дело „Октопод“, което отдавна се премести в спецсъда, но още няма финал.

 

About De Fakto

Вижте също

ВСС отложи за петък дебата за апелативния спецсъд (допълнена)

По предложение на Георги Чолаков Съдийската колегия на ВСС отложи насрочения за днес дебат за …

Данаил Кирилов „подсигурява“ гражданската конфискация след тълкувателното решение на ВКС (допълнена)

Междувременно СГС е прекратил делото за конфискация срещу оправдания Христо Бисеров Поправки в антикорупционния закон, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *