Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Цацаров нареди проверка на „Юлен“ за концесията в Пирин

Цацаров нареди проверка на „Юлен“ за концесията в Пирин

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на концесията в Национален парк „Пирин“, действителния собственик на концесионера „Юлен“,  разрешенията за ново строителство. Проверката ще се извърши лично от обвинител от ВКП, заради твърденията за престъпления срещу околната среда и от представители на изпълнителната власт, съобщиха от прокуратурата.

Случва се след поредица масови протести у нас в защита на Пирин през януари и февруари. Поводът бе решението на кабинета от края на 2017 г., позволяващо застрояване на до 48 % от националния парк, за което впоследствие бе обяснено, че разрешавало само строежа на втори кабинков лифт в Банско. Протестиращите настояваха за оставката на екоминистъра Нено Димов и за обявяване на действителния собственик на концесионера на ски зоната в Банско „Юлен“. Номиналният собственик е кипърския гражданин Георгиус Георгиу. За действителен собственик премиерът Бойко Борисов публично посочи Цеко Минев, съакциноер в ПИБ, финансираща концесионера. От ПИБ отрекоха да е така.

Прокуратурата взема думата по случая сега. Защото получила сигнал едва на 28 февруари, се разбира от съобщението й.

Ето го:

„На 26.02.2018 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Политическа партия  „Зелените“, в който са изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на  договор за отдаване на концесия на територия в Национален парк „Пирин”. Иска се извършване на проверка за действителния собственик на концесионера „Юлен“ АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с  ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там. Поставят се и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между „Юлен” АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършване на лична проверка от прокурор от Върховна касационна прокуратура предвид съдържащите се в сигнала данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт.

Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок“.

About De Fakto

Вижте също

Осъдиха частен съдебен изпълнител за присвояване на 243 073 лв. от сметки на кредитори и длъжници

Частният съдебен изпълнител Асен Тонев е осъден  от състав на Шуменския окръжен съд на 2 …

Омбудсманът Мая Манолова с шест въпроса към държавата за цената на горивата у нас

  Омбудсманът Мая Манолова излезе с позиция за цените на горивата, довели до  протестите в …

2 коментара

  1. Андрей

    Цялата им дейност на зелените се състои в такива активни мероприятия, да сте ги чули да са активни по теми като замърсяване на въздух или вода?!

  2. А защо Цацаратурата не проверява самите зелени? Те са пълни престъпници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *