Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / И спецсъдът прекрати делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

И спецсъдът прекрати делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

Defakto.bg

Първото дело срещу „високата корупция“, внесено в специализирания наказателен съд, бе прекратено днес от него на стадия на разпоредителното заседание. Иде реч за гръмкото дело „Трайков, Дянков и Прокопиев“ за продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН през 2011 г.

Обвинителният акт е внесен от некомпетентен орган – СГП, реши след две почивки съдия Вилислава Ангелова. Но най-вече – обвиненията са неясни и противоречиви, постанови тя.

Ако това определение бъде потвърдено от апелативния спецсъд, пред който прокуратурата ще го оспори, изходът е само един. Обвинението ще трябва да изясни на кого за какво точно търси отговорност, механичното внасяне на същия обвинителен акт, но от спецпрокурор няма или поне не би трябвало да свърши работа.

Това е пореден отказ на съд да насрочи процес по въпросния казус. Делото първо бе върнато на прокуратурата от СГС заради неясноти, непълноти и противоречия. Апелативният съд не разгледа подадения протест, позовавайки се на промените в НПК и подсъдността му на спецправосъдието. И се стигна дотук. То ест до днес.

Съдбата на процеса оттук нататък обаче няма да повлияе на едно друго производство – за гражданска конфискация, започнато от бившата КОНПИ срещу издателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев, по което вече бяха разпоредени запори за 199 млн.лв., включително върху фирмата, медиен издател. По закон повдигането на определени обвинения е достатъчно за старта на имотни проверки, а дори и наказателното дело да бъде прекратено или да приключи с „невинен“, производството по граждаската конфискация си върви. Специално това срещу Прокопиев прикова вниманието с факта, че „незаконно“ обогатяване му бе открито заради обявената от КОНПИ за незаконна приватизация на „Каолин“ през 1999 г. Въпреки 10-годишната давност за тези проверки и произнасяния на съд по тази приватизация.

About De Fakto

Вижте също

Прокуратурата не откри данни срещу конституционния съдия Атанас Семов

Месец след клетвата в Конституционния съд, прокуратурата информира, че не е открила данни за извършено …

Данаил Кирилов: ВКС има право на тълкувателни решения, но не „такива“!

Разделението на властите в челен сблъсък с шефа на правната комисия на НС Кирилов възмутен, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *