Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Проф.Даниел Вълчев: Сделката с ЧЕЗ и убийството в Пловдив показват едно и също – гняв и недоверие у хората

Проф.Даниел Вълчев: Сделката с ЧЕЗ и убийството в Пловдив показват едно и също – гняв и недоверие у хората

Defakto.bg

Институтът на неизбежната отбрана е много добре уреден в наказателното право

Това заяви пред bTV юристът, проф. Даниел Вълчев, който е ръководител на  екипа на Юридически барометър. Неговият коментар е поредният, който отрича прибързаните ремонти на законите под натиск.

Професорът  обясни, че институтът на „неизбежната отбрана” възниква при неправомерно непосредствено нападение и във всеки конкретен случай става дума за конкретна преценка.

Така идеята, че ако някой влезе посред нощ в жилището ти – ти можеш да го застреляш, е много добра, но какво би станало, ако едно по-високо дете 10-11 годишно се е хванало на бас, че може да влезе посред нощ в съседите – ще го застреляш ли? „Ние малко преиграваме“, коментира той.

Вълчев припомни, че още през 1973 г. има постановление на Върховния съд, в което подробно са изброени условията, при които възниква този институт. По думите му този дебат, който сега се води по повод един криминален случай не е нов и припомни, че през 1997 г. се приемат промените, които сега се предлагат, отново „за да се яхне политическата вълна“.  Тогава Конституционният съд отмени четири от шестте нововъведения. Проф. Вълчев определи действията в момента като „тежък популизъм“.

Според проф. Вълчев двете големи теми, които занимаваха обществото през последните десетина дни, а именно продажбата на ЧЕЗ и темата с убийството, извършено от д-р Димитров в Пловдив, казват едно и също нещо, че усещането за несправедливост в обществото е много силно. „Хората имат такова усещане и това ги прави гневни. Ако нещо изиграе лоша шега на това управление, то ще бъде това“.

По думите му като цяло усещането за несправедливост и за непочтеност в обществото се засилва.

Проф. Вълчев разкритикува действията на парче от страна на парламента. Той даде пример с пътнотранспортните произшествия с трагичен край на пешеходна пътека. „Сега ние сме пред следната ситуация, ако един човек – шофьор блъсне на пешеходна пътека, той ще бъде много по-тежко наказан, отколкото ако излезе на тротоара и помете спирката. В това виждате ли някакъв разум?“.

About De Fakto

Вижте също

Съдиите във ВСС пак стопираха повишението по стари конкурси, почват процедура за отмяна

Съдийската колегия на ВСС отново стопира три конкретни назначения по „стари“ конкурси и ще изчаква …

Две години преди пенсионирането й, ВСС призна Димана Йосифова за отличен съдия

Почти максимална оценка за работата си – 99 от максимум 100 точки получи днес Димана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *