Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Националното бюро за правна помощ кани на безплатни консултации социално уязвими граждани

Националното бюро за правна помощ кани на безплатни консултации социално уязвими граждани

Defakto.bg

 Националното бюро за правна помощ (НБПП) стартира информационна кампания за популяризиране на възможностите за получаване на безплатна правна помощ на социално слаби граждани от квалифицирани адвокати.

Двете форми, записани в  Закона за правната помощ, са  – Националният телефон за правна помощ и Регионалните центрове към адвокатските съвети в страната.

Националният телефон за първична правна помощ е гореща телефонна линия, на която всеки гражданин може да получи безплатен правен съвет. Този телефон се  администрира от Национално бюро за правна помощ, като правните съвети се предоставят безплатно по телефон от опитни адвокати.  Правна помощ можете да получите на тел. 070018250 всеки делничен ден от 9:00 ч. до 17:00 ч., като се заплаща само стойността на телефонната услуга, посочва пресцентърът на Министерството на правосъдието.

Регионалните центрове за консултиране към адвокатските съвети в страната са създадени, за да облекчат достъпа до правна помощ на физически лица от уязвими социални групи от съответния район.  Адвокатите към Регионалните центрове предоставят безплатна правна помощ под формата на правни съвети и консултации по граждански, изпълнителни, наказателни и административни производства, на лица, които отговарят на някое от условията по чл. 22 , ал.1 от Закона за правната помощ или чиито доходи, удостоверени с документ от съответния компетентен орган, не надвишават определения за страната размер на линията на бедност. Към момента Регионални центрове функционират в 11 града: Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Плевен, Сливен, Стара Загора, Хасково и Пазарджик.

Целта на  предоставяните  услуги от Националното бюро е  правната  помощ да се доближи максимално до гражданите, като улесни техния достъп до адвокат и ускори решаването на правния проблем.

Информационният клип е публикуван на сайта на Министерството на правосъдието:  https://youtu.be/w3xW5eKfRcg

 

About De Fakto

Проверете също

Тълкувателно постановление на ВКС и ВАС: Районният съд съди за дискриминация

На районния, а не на административния съд са подсъдни искове по Закона за защита от …

Грешка! ВСС пуснал списък на кандидати за върховен съд, преди да е одобрен

За „техническа грешка“ информират днес от Висшия съдебен съвет. Конфузът е по важен конкурс – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.