Последни новини
Home / Законът / Съдия се пенсионира в деня на 65-ата му годишнина, реши ВСС

Съдия се пенсионира в деня на 65-ата му годишнина, реши ВСС

Defakto.bg

Занапред съдиите ще бъдат пенсионирани в деня, в който навършат 65 години. Това реши съдийската колегия на ВСС днес. Решението не обвързва прокурорската колегия.

Темата отдавна се обсъжда от кадровиците, в този състав на съвета мнозина повдигнаха въпроса за „закъсненията“ при пенсионирането. По Конституция едно от основанията за освобождаване на магистратите е навършването на 65-годишна възраст. Затова пенсионната възраст на съдии и прокурори е различна от общите правила по КСО.

Предният ВСС бе взел принципното становище пенсионирането да става в едномесечен срок след навършването на 65 г. Новите кадровици обаче решиха да го преразгледат.

Предложението на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) бе освобождаването поради пенсиониране да е от първо число на месеца, следващ навършването на 65 г. Мотивите – така по-лесно се подготвят книжата за осигурителен стаж и други, които трябва да се представят на НОИ.

Днес обаче колегията реши друго – съдията се пенсионира от деня, в който е навършил 65 г.

Кадрови

Колегията остави без разглеждане искането на Ивайло Родопски от РС-Костинброд (съдията по фалита на ТВ 7, като командирован в СГС) да преразгледа отказа си той да бъде повишен. Мотивът на Родопски е поискания от него отвод на Атанаска Дишева – доскоро съдия от ВАС, която е участвала в тричленния състав, потвърдил негово наказание, отменено после от петчленка на ВАС. Днес Дишева обяви, че не вижда основания да се отведе, тъй като между двата състава на ВАС няма противоречия, че в конкретното дело Родопски е допуснал нарушения, но петчленката е отменила наказанието заради навлизане във функционалния имунитет. А това не влияе на преценката на ВСС за повишаването в ранг.

Бившият представляващ ВСС Димитър Узунов обаче получи най-високия ранг в системата „съдия във ВКС и ВАС“ без дебат. Той няма дисциплинарни наказания, а етичната комисия на РС-Сандански (където Узунов се върна) е изразила положително становище.

About De Fakto

Проверете също

Румънски спецотдел разследва Тимерманс заради критичния евродоклад

Делото води прокурорка, близка до властта Безпрецедентно разследване е започнал специалният отдел за разследване на престъпленията …

Посланиците предпочитат Жан-Франсоа Бонер пред Лаура Кьовеши за главен прокурор на Съюза

Французинът Жан-Франсоа Бонер е събрал повече гласове от румънката Лаура Кьовеши за поста главен прокурор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.