Последни новини
Home / Законът / Съдии от Административен съд – София обучават ученици от Немската гимназия как да защитават правата си

Съдии от Административен съд – София обучават ученици от Немската гимназия как да защитават правата си

Defakto.bg

40 минути, колкото e  един учебен час, не стигнаха на съдиите Маргарита Немска и Снежанка Кьосева от Администативен съд – София – град, за да отговорят на всички въпроси, които ученици от 11 Д клас на 91 Немска гимназия“ Проф. Константин Гълъбов“  им зададоха вчера.  Лекциите на съдиите са по повод споразумение на  ВСС и МОН за просвещение в правото на младите хора, съобщи  прессцентърът на съда.

Научаваме,че съдия Немска е запознала младежите  със спецификата и високата отговорност на професията на магистрата – следовател, прокурор или съдия.  Съдия Кьосева пък е разяснила на учениците какви са правата им в различни житейски ситуации и как могат да ги защитят. Например, ако претърпят инцидент докато отиват на училище, ако бъдат санкционирани на пътя от КАТ, ако са станали жертва на дискриминация.

Младежите са научили и как се доказва отговорността, ако някой е пострадал, защото се е спънал на улицата, но не защото не е внимавал къде ходи, а защото настилката е със зейнали дупки или потрошени плочки.   Защо и в кои случаи  европейското право има приоритет пред българското, питаха едно през друго момичетата и момчетата.  Разбрали са от съдия Кьосева, че почти във всички случаи правото на ЕС е над националното, освен при семейното.

Жив интерес предизвикало делото в АССГ за еднополов брак, по което бе съдия докладчик тя неотдавна.  Когато сподели, че преди да стане административен е била наказателен съдия и е произнесла най-тежката присъда – доживот без право на замяна, младите хора  настояли  да разкаже за делото.   Учениците са получили от съдиите книжки с Конституцията,  проекти на жалби до Районния съд, Административен съд София – град и сигнал до Комисията по дискриминация бяха раздадени в класа. Елате пак, e бил призивът на младите хора.

Съдия Красимира Милачкова

Преди дни, гост в същото училище бе  съдия Красимира Милачкова, която обясни как се става младши съдия и кога може да се сезира Съдът по правата на човека в Страсбург. Тогава младежите проявиха интерес за  броя на делата, които гледа съдът годишно.  Те останаха впечатлени от данните според,  които административните съдии са гледали през  2017 г. – 14000 дела, т.е. по около 200 на съдия.

Всички ученици от 91НЕГ са получили  удостоверения за участие  в Образователната програма  „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие.  Отворени съдилища и прокуратури“ , която се осъществява по споразумение между ВСС и МОН. В Деня на отворените врати на съда ще бъдат поканени ученици от трите столични гимназии, в които са гостували съдии от АССГ, сочи в съобщението си  пресслужбата за връзки с обществеността на АССГ

About De Fakto

Проверете също

Еврокомисарят Вера Юрова опроверга Бойко Борисов, че мониторингът ще отпадне тази година

Комисарката за правосъдието Вера Юрова опроверга премиера Бойко Борисов, че Еврокомисията ще спре до края …

Съдът обяви, че дете на 2 години може да претендира вреди от трафик на хора

  Районен съд Враца конституира 2-годишно дете като частен обвинител и граждански ищец по дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.