Последни новини
Home / Законът / Европейските прокурори дали рецептата за преследване на корупцията в частния сектор, обясни министър Цачева

Европейските прокурори дали рецептата за преследване на корупцията в частния сектор, обясни министър Цачева

Defakto.bg

За исканията на протестиращите затвори  – пари няма, стана ясно от коментара й.

Надзирателите от Белене й поставиха  ултиматум

„Известно ми е, че има съпротива срещу предложените от нас промени в Наказателния кодекс. Но няма пречка в Народното събрание и в правната комисия отново да се преценят тези становища. Винаги може да се предложи по-прецизно редактиране на конкретните текстове“. Това заяви в предаването  „Здравей, България“ по Нова тв правосъдният министър Цецка Цачева, която коментира критиките на законопроекта за НК и нареждането на премиера Борисов за промени в института на неизбежната отбрана. Спря се и на дългомесечните протестите на служителите от затворите.

За Наказателния кодекс

Цачева коментира напрежението около предложените от правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс,  които въвеждат текстове срещу   корупцията и в публичния, и частния сектор.  Проектът, който правната комисия пусна в  Народното събрание с обещания за корекции,  предизвика критики сред експерти и политическите опоненти.   Според критиците,   държавата  се намесва в търговските отношения между частни субекти, без да държи  сметка за пазарната икономика и правата на частния бизнес.  Юристите са категорични, че предложените  текстове превръщат в престъпление дори всяко неизпълнение на търговски договор и има реална опасност намеренията да се изродят в произвол, който ще превърне всеки втори български гражданин в  обект на преследване.

„Страховете са неоснователни, отвърна Цачева. Тя аргументира законопроекта с  анализа, извършен от международни прокурори за функционалността и организацията на българската прокуратура. Цитира  част от  доклада на международните прокурори,  според който: „Чл. 282 от Наказателния кодекс трябва да се преразгледа, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностни лица в търговски дружества, кооперации и други подобни. Корупционните престъпления следва да се прилагат за длъжностните лица в частния сектор, например банките, по същия начин, по който се прилага за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции“. 

Според министъра,  достатъчна гаранция за правата на гражданите е участието в изработването на законопроекта на експерти от всички институции с отношение към прилагането и преследването на този вид правонарушения.

Не е вярно, че всяко неизпълнение на договор, произтичащ от граждански оборот, от пазарните взаимоотношения, ще бъде предмет на предложените реакции. Става дума само за едновременното изпълнение на две условия: пряк умисъл и значителни вреди, които произтичат от това умишлено деяние с пряк умисъл“, смята Цачева.

За неизбежната отбрана:

По повод другото неодобрявано от  правната общност  намерение за поправки в  чл.12 от НК , след убийството в Пловдив, министърът заяви, че „не е  добра практика от конкретен повод да се тръгва към промяна в законите“.

„В този конкретен пример държавата е длъжна да реагира, но само с промяна в действащите закони не бихме постигнали голямата цел, която е домовете на гражданите да бъдат надеждно защитени”, каза Цачева и допълни,  че на първо място трябва да се вземат мерки срещу битовата престъпност.

 „Съставена е работна група към Министерството на правосъдието”,  заяви ти, но не скри, че  поканените представители на ВСС, главната прокуратура, „Български адвокати за правата на човека“ и неправителствени организации са отказали да се включат в групата с аргумента, че сегашните закони функционират достатъчно добре. Засега експерти са изпратени само от  ВКС и Висшия адвокатски съвет, стана ясно от думите й.

За протестите в затворите

По повод исканията на надзирателите и служителите в затворите  20% увеличение на заплатите, нови щатове и европейски стандарит в работата им, Цачева каза: Всеки един министър може да изплаща възнаграждения в рамките на сумата, която му е фиксирана в дъжавния бюджет. Проведохме среща с финансовия министър и на синдикатите беше предложено още едно увеличение от 5%, към онези 5% от 1 януари. Това прави близо 11% увеличение. Няма възможност за повече към този момент“.  

Надзирателите  от Белене искат обезщетения за три години назад

В петък надзирателите от затвора в Белене разпространиха подписка, с която настояват министърът на правосъдието Цецка Цачева да съдейства в едномесечен срок да получат парично обезщетение за нарушени трудови права и интереси за 3 години назад.  Те настояват  властите да им възстановят и парите за храна, противоотрови за всяко дежурство в затвора в  Белене, съобщи БНР.

„Когато служител от затвора в Белене отиде на пост извън града, не се отчита като работно време и не ни се заплаща“, казва синдикалният лидер Петър Николов.

Надзирателите продължават да настояват за увеличение на  заплатите и подобряване условията на труд.  От  Синдиката на служителите в затворите в България потвърдиха, че трети пореден протест ще има в София пред правосъдните министри на страните от ЕС на 26 март.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Шефът на спецсъда Георги Ушев оглави новия състав по делото „Младост“ (допълнена)

Суматоха кой ще подпише разрешението Иванчева и Петрова да напуснат домовете си Председателят на апелативния …

ВАдС против идеята депутати, министри и еврокомисари да влизат в затвора за обида и клевета

Създава се неравенство според общественото положение, ще се ползва за смразяване на опонента Категорично отрицателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.