Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / КС ще решава съответства ли Истанбулската конвенция на Конституцията

КС ще решава съответства ли Истанбулската конвенция на Конституцията

Defakto.bg

По искане  на депутати от ГЕРБ  Конституционният съд (КС) образува дело № 3/ 2018 г.  в което ще преценява съответствието с българската Конституция на  Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция.   В края на януари  ГЕРБ оповести, че ще сезира Конституционния съд с искане за произнасяне на съда по въпроса за това съответствие преди ратификацията на конвенция, а  скоро след това 75 депутати сезираха съда, като изпратиха постъпилите в парламента положителни и отрицателни становища за ратификацията на международния документ.

За докладчик по делото бе определен Анастас Анастасов (на снимката).

Конституционните съдии са поискали от Министерския съвет да предостави решението на кабинета за оттегляне на проекта за ратификация на конвенцията, както и превода на документа, с който министрите разполагат.  Становища са поканени да дадат  и Народното събрание,  министри, двете върховни съдилища, главният прокурор, омбудсманът, Комисията за защита от дискриминация.

Поканени да изразят позицията си са и неправителствени организации, които се занимават със защита на правата на жените и с борба с домашното насилие, както и специалисти по конституционно и международно право, както и по теория на правото.

„Ако КС постанови в решението си, че има несъответствие с Конституцията тогава законодателят и обществото ще има два варианта на избор –да се запази Конституцията и да не ратифицира конвенцията или да предприеме процедура за промяна в Конституцията и да ратифицира конвенцията“, каза  преди внасянето на искането в КС Данаил Кирилов.   Очакванията били и Съдът да  каже дали  конвенцията се занимава с  еднополови бракове, макар да е известно, че такава регулация няма, а съмненията възникват около „социалната роля“ на биологичните полове и опасенията, че  в междуредието на документа се промъква т. нар. „трети пол“.

  След като оттегли конвенцията министър председателят Борисов даде да се разбере, че подновяването на въпроса за нейната ратификация зависи от решението на КС.  Точно този развой постави Конституционния съд в деликатната ситуация да преценява дали това оттегляне може да е основание да не бъде образувано дело.

Според чл.149 ал1,  т.4 Конституционният съд се произнася за съответствието на сключените международни договори с Конституцията преди ратификацията им.

 

About De Fakto

Вижте също

Кабинетът прие Закона за хората с увреждания, индивидуална оценка ( а не на калпак) ще сочи нуждите от подкрепа

Дългомесечните усилия и протести на майките се увенчаха с успех –  законопроектът на Закон за …

Възражения срещу фалита на „Олимпик“ на делото в Никозия

Делото за фалита на застрахователното дружество „Олимпик“ в Никозия тръгна по същество, но очевидно ще …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *