Последни новини
Home / Законът / Намериха се още пари за затворите, изравняват добавките на надзиратели и полицаи

Намериха се още пари за затворите, изравняват добавките на надзиратели и полицаи

Defakto.bg

Общо 15 милиона лева ще бъдат отпуснати допълнително за главните дирекции на затворите и „Охрана“. Парите ще отидат за изравняване на добавките за специфичен труд в двата сектора с тези в МВР, както и за увеличаване на заплати.

Новината за поетия от правителството ангажимент бе разпространена от Синдиката на служителите в затворите, за това говори и правосъдният министър Цецка Цачева на брифинг в Министерския съвет.

Случва се след неспиращи протести на надзиратели и съдебна охрана и предвидена жива верига в София на 26 март, когато у нас ще се проведе среща на министрите на правосъдието от ЕС. Паралелно протестиращите събират и подписка в защита на правата им, адресирана до НС, премиера Борисов, Цачева, както и до еврокомисар Вера Йоурова. А в понеделник служители на затвора във Варна предупредиха, че ще започнат масово да излизат в отпуски и да завеждат дела за нарушени трудови права.

От началото на годината заплатите в двата сектора бяха увеличени с 5 % срещу исканите от надзиратели и охрана 20 %, но властта обяви, че няма повече пари. След продължаващите протести дойде „оферта“ от финансовия министър Владислав Горанов, отгласена от Цецка Цачева за допълнителни 6 милиона лева, които ще позволят още 5 % увеличение на възнагражденията. Протестиращите я отхвърлиха.

Сега вече новата оферта е за 15 милиона лева допълнително, в които влизат първоначално предлаганите от Горанов 6 милиона лева. Това е било предложено от премиера Бойко Борисов на среща между него, синдикатите и Цецка Цачева.

С допълнителните средства ще бъдат изравнени добавките за специфичен труд с тези в МВР. Увеличението ще е със задна дата, от 1 януари. В момента тези месечни добавки в затворите са 95 лв., а полицаите получават 190 лв. Ще има и увеличение на основните трудови възнаграждения, като замисълът е да се тръгне от най-ниските заплати, най-голямото „изоставане“ е със 105 лева. На среща със синдикатите в МП вчера са били определени технологичните стъпки и конкретните задачи със срокове за изпълнението им.

До края на седмицата синдикатът на служителите в затворите ще обсъди направените предложения с членовете си и ще обяви дали протестите продължават или тази „оферта“ е удовлетворителна.

Следващата уговорена среща в Министерството на правосъдието е на 29 март.

About De Fakto

Проверете също

Шефът на спецсъда Георги Ушев оглави новия състав по делото „Младост“ (допълнена)

Суматоха кой ще подпише разрешението Иванчева и Петрова да напуснат домовете си Председателят на апелативния …

ВАдС против идеята депутати, министри и еврокомисари да влизат в затвора за обида и клевета

Създава се неравенство според общественото положение, ще се ползва за смразяване на опонента Категорично отрицателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.