Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Засега: Отлагат премахването на задочното „Право“

Засега: Отлагат премахването на задочното „Право“

Defakto.bg
Това отговориха от Министерството на правосъдието на De Fakto
Премахването на задочното обучение по „Право“ се отлага и очевидно няма да важи за учебната 2018-2019 г.
Това става ясно от отговор на Министерството на правосъдието на запитване на De Fakto. Отправихме питането вчера, след излизане на решението на разширен състав на Комисията за защита от дискриминацията (КЗД), обявил заличаването на задочното обучение на бъдещите юристи, за непряка дискриминация. В същото решение КЗД прави задължително предписание за премахване на нарушението.
Какви ще са последиците, попита De Fakto.
Ето отговорът на Министерството на правосъдието от днес:
„След заседание на работната група създадена със заповед на министъра на правосъдието, имаща за цел да извърши мониторинг и анализ на прилагането на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „право“ и професионална квалификация „юрист“, проведено на 15 март 2018 г., бяха установени редица проблеми, които биха възникнали при прилагането на Наредбата за учебната 2018/2019 година. След като се запозна с работата на групата, на 21.03.20018 г. министърът на правосъдието Цецка Цачева изпрати писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с което иска да бъдат предприети действия по отлагане на влизането в сила на наредбата. Това ще даде възможност спорните моменти в нея да бъдат изчистени след обстоен анализ на експерти от Министерство на образованието и науката, Министерство на правосъдието и Национална агенция за оценяване и акредитация.“
Наредбата за единните държавни изисквания за специалността „Право“ е нова, приета е с Постановление на МС от 26 април 2017 г., обнародвана в „Държавен вестник“ на 2 май 2017 г.
Конфликтният, според решението на КЗД, текст гласи:
Чл. 3, ал.1 „Обучението по специалността „Право“ се осъществява в редовна форма на обучение“.
Влизането в сила на новата наредба е отложено вечеведнъж още при приемането й – за учебната 2018-2019 г. Очевидно обаче липсващото единодушие специално за премахването на задочното обучение на бъдещите юристи ще отложи действието й поне за още една учебна година.
Аргументите и в едната, и в другата посока са сериозни. Време е за генерални преценки.

About De Fakto

Вижте също

ВСС отложи за петък дебата за апелативния спецсъд (допълнена)

По предложение на Георги Чолаков Съдийската колегия на ВСС отложи насрочения за днес дебат за …

Данаил Кирилов „подсигурява“ гражданската конфискация след тълкувателното решение на ВКС (допълнена)

Междувременно СГС е прекратил делото за конфискация срещу оправдания Христо Бисеров Поправки в антикорупционния закон, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *