Последни новини
Home / Законът / Без предсрочна свобода за Цветан Пъков, прегазил 6-годишно дете

Без предсрочна свобода за Цветан Пъков, прегазил 6-годишно дете

Defakto.bg

Цветан Пъков, осъден за прегазването на 6-годишно момче в Панагюрище, няма да напусне предсрочно затвора. Това постановиха Калин Калпакчиев, Вера Цветкова и Петър Гунчев от Софийския апелативен съд. Определението е окончателно.

А случаят бе шумен, пореден трагичен епизод от войната на пътя. На 14 април 2015 г. джипът на Пъков блъска каращият колело Петър Гевечанов и детето умира. Експертиза установява превишена скорост – вместо разрешените в населено място 50 км/ч, джипът се е движел със 78 км/ч.

Делото преминава по съкратената процедура, Цветан Пъков признава фактите по обвинението и след намаляване на наказанието с 1/3 е осъден на 4 години затвор, както и на 7 години забрана да шофира. Още на първа инстанция осъденият обяви, че наказанието му е твърде голямо.

През февруари т.г. Софийският градски съд е уважил молбата на Пъков за условно предсрочно освобождаване, за остатъка на присъдата от 5 месеца и 21 дни. Аргументите са, че вече е излежал над половината от наказанието, работил е зад решетките и се е поправил. Отказано му е обаче „опрощаване“ на остатъка от забраната да шофира.

Пъков не се е поправил, заявяват тримата от САС. И отменят определението за предсрочното му освобождаване.

В затвора той наистина е демонстрирал примерно поведение, многократно е награждаван, назначен е на постоянна работа на външен обект, затвърдил е уменията си за самоконтрол, признават апелативните съдии. Факт е и изпълнението на едно от условията за предсрочна свобода – излежал е повече от половината от присъдата си.

Но в същото време в становище на главен инспектор от затворническото общежитие в Казичане се заявява, че макар първоначалната оценка на риска от рецидив да е ниска, при Пъков е налице „проблемна зона“ – той не признава вината си и отхвърля извършеното от него да е престъпление.

„От данните по делото се налага извод, че осъденият не може да се ползва от привилегията на предсрочното условно освобождаване. Макар в определението си проверяваният съд (СГС – б.р.) да излага и демонстрация на желание от негова страна да се поправи, в действителност липсва такова отношение към факторите, които са го довели до осъждане“, се казва в определението на апелативния съд.

И още: „У Пъков липсва изградена критичност към криминалното му поведение, изразяващо се в омаловажаване на сторените от него правонарушения, схващане, че това не е престъпление и всеки е под възможен риск да изпадне в такава ситуация, склонност да се прехвърля вината на жертвата (дете на 6 години), на базата на които се отхвърля извършеното от него като престъпление. В този смисъл следва да се има предвид и съденото му минало, както и извършените нарушения по ЗДвП. Изложеното не се променя съществено от факта на многократните награждания на осъдения и положителната му промяна… Доказателствата за поправянето следва да са единни и непротиворечиви, а е нужно и да бъдат затвърдени„.

About De Fakto

Проверете също

Еврокомисарят Вера Юрова опроверга Бойко Борисов, че мониторингът ще отпадне тази година

Комисарката за правосъдието Вера Юрова опроверга премиера Бойко Борисов, че Еврокомисията ще спре до края …

Съдът обяви, че дете на 2 години може да претендира вреди от трафик на хора

  Районен съд Враца конституира 2-годишно дете като частен обвинител и граждански ищец по дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.