Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Проучване на БТПП: Корупцията е основна пречка пред бизнеса за участие в обществени поръчки

Проучване на БТПП: Корупцията е основна пречка пред бизнеса за участие в обществени поръчки

Defakto.bg

Основни пречки за фирмите у нас са корупцията, административните спънки, непосилните изисквания и неясноти в Закона за обществените поръчки (ЗОП), показват резултати от анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), проведена сред нейни членове в периода между 12-и и 16-и март тази година. Анкетата е мотивирана от среща с представители на Световната банка, които проучват проблемите на обществените търгове в България.

Цели 42% от компаниите, участвали в проучването на БТПП, смятат, че има предварително набелязан печеливш кандидат при избора за изпълнителен на даден обществена поръчка. Едва 22% от анкетираните фирми са успели да спечелят обществени поръчки, а 20% не са участвали никога в подобни търгове, изтъквайки ред причини за тяхната незаинтересованост: попълване на много и сложна документация (според 55% от анкетираните), непосилни за малките и средни предприятия (МСП) гаранции (според 30%), липса на информация за поръчките (според 21% от фирмите), невъзможност за МСП да извършат целия обем на съответната поръчка (според 17% от участвалите в анкетата компании).

С оглед на всичко това участвалите в анкетата на БТПП правят няколко предложения, като най-голям процент от тях (61%) настояват обществените поръчки да се обявяват и провеждат само по електронен път при ясни критерии.

44% от запитаните не смятат, че трябва да се включват субективни критерии като отлагане на плащанията и специфични конкретни изисквания, отнасящи се до определен модел или услуга, докато 38% предлагат да се предвижда определен процент от обществените поръчки да бъде изпълняван от МСП, а 30 на сто предлагат да отпадне възможността за директно възлагане на поръчки или чрез преговори с конкретно избрани фирми.

Според едва 13% от фирмите, участвали в анкетата на БТПП, има подобряване в прозрачността на процедурите за обществени поръчки след влезлия в сила от април 2016-а година нов Закон за обществените поръчки (ЗОП), цели 56% не забелязват никаква промяна, а 31% не могат да вземат отношение по този въпрос с оглед на липсата на преки наблюдения.

От БТПП посочват, че с направените бизнес предложения по-голям брой малки и средни предприятия биха имали интерес и желание да участват в процедури за обществени поръчки.

About De Fakto

Вижте също

Министърът на правосъдието няма да осъществява предварителен контрол върху УС на „Фонд затворно дело“

  Министърът на правосъдието или негов заместник ще продължат да осъществяват последващ контрол над действията …

Съдът потвърди ограничителните мерки на Съвета спрямо бившия египетски президент Хосни Мубарак

Общият съд потвърди решенията на Съвета от 2017 г. и 2018 г. за продължаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *