Последни новини
Home / Законът / На първо четене: Побоите в семейството ще се преследват от прокуратурата

На първо четене: Побоите в семейството ще се преследват от прокуратурата

Defakto.bg

Депутатите приеха промени в НК за домашното насилие 

Със 152 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ депутатите приеха промените в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие, предложени от БСП.

Измененията предвиждат, че занапред нанасянето на средни телесни повреди в семейството – на съпругата (или съпруга), децата, бабите, дядовците, братята, сестрите стават престъпления от общ характер и ще се преследват от прокуратурата. Това се записва в чл. 161 от НК. Досега това бяха престъпления от частен характер, за които жертвата сама трябваше да подаде тъжба до районния съд – нещо, почти невъзможно за жертвите на домашно насилие. А при изтеглянето й производството можеше да се прекрати и престъплението да остане ненаказано, сочат вносителите.

След поправките пак трябва да има тъжба, но до прокурора, ще се провежда досъдебно производство, а тъжбата няма да може да се оттегля по искане на пострадалия.

Другата промяна, в чл. 296 от НК, създава квалифициран, по-тежко наказуем състав на неизпълнението на съдебно решение или на заповед за защита от домашно насилие. При повторност наказанието е от 1 до 5 години затвор.

„Основната ни цел е превенция, а това става чрез изкореняване на стереотипи, че слабият в семейството е малоценен и подчинен на по-силния“, обяви Тодор Байчев (БСП), цитиран от БНР.

Управляващите подкрепиха промените, но ще внесат корекции за второ четене.

Според Христиан Митев от Обединени патриоти би трябвало да има възможност пострадалият за оттегли тъжбата по време на производството, когато „имаме по една или друга причина някакво подобряване на отношенията между тъжителя и подсъдимия“.

About De Fakto

Проверете също

Първи коментари за номинацията на Иван Гешев: Eтичен e, навсякъде ходи препасан с пистолет, всеобщ шок, недопустима кандидатура!

Една от първите политически реакции по повод номинацията за главен прокурор бе на бившия  правосъден …

ВКС образува тълкувателно дело по приложението на чл.280, ал.3, т.1 ГПК

С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № 3/2019 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.