Последни новини
Home / Законът / Висшият адвокатски съвет заличи псевдоадвокати от Румъния

Висшият адвокатски съвет заличи псевдоадвокати от Румъния

Defakto.bg

Това е мярка срещу „адвокатския туризъм“

Висшият адвокатски съвет заличи от регистрите трима защитници от Румъния, практикували у нас, като нелегитимни, научи De Fakto.

Случва се след сигнал на Националния адвокатски съвет на Република Румъния, че тримата са представили удостоверения от фалшив адвокатски съюз в северната ни съседка. Затова вписването им в нашия Единен регистър на чуждестранните адвокати е недопустимо, гласува ВАдС на последното си заседание на 4 април по доклад на председателя Ралица Негенцова.

Законът за адвокатуратурата дава право на адвокати от ЕС да практикуват у нас, след като представят документ за придобита правоспособност в своята държава с давност от 3 месеца и след писмено съгласие на български защитник да придружава чужденеца при осъществяване на процесуално представителство (пред органите на досъдебното производство и съда – б.р.). При тези условия адвокатът от ЕС бива вписван в Единния регистър на чуждестранните адвокати към ВАдС, за което се уведомява и националният адвокатски съвет. След вписването се издава карта. Има и друга опция – ако въпросният защитник от ЕС трайно се е установил в България, вписан е в „чуждестранния“ регистър и три години непрекъснато упражнява професията у нас, директно може да поиска вписване в някоя от българските адвокатски колегии.

В случая тримата румънци не са били признати за „български“ адвокати. Но са имали карти за упражняване на професията у нас заради изпълнение на всички останали изисквания, което е достатъчно притеснително. И откроява проблем – възможна ли е реална проверка за достоверност на представяните от защитници от ЕС тапии за правоспособност от техни организации и кой ги проверява. С това очевидно има проблем, смятат наши защитници.

В конкретния случай румънците са представили удостоверения, че са вписани в Сдружение на адвокатите в Румъния. А, според закона в северната ни съседка, адвокатските колегии там са сдружения с нестопанска цел. След уведомлението до официалния Национален адвокатски съвет обаче той е реагирал, включително с обяснението, че има решение на румънски съд за нелигитимност на други организации. Става ясно също, че са налице над 100 подобни случая в рамките на ЕС, т.е. иде реч за „адвокатски туризъм“. Ако веднъж преодолеят бариерата за признаване като „адвокат“ на друга държава от ЕС, целият Евросъюз е открит за псевдозащитниците.

Да му мислят клиентите!

About De Fakto

Проверете също

Пик на международните запитвания по наказателни дела

Абсолютен пик на дейността по официални запитвания, отчита Националната мрежа за съдебно сътрудничество, съобщават от …

Без обструкции, „новата“ правна комисия пусна всички промени в ЗОДОВ

Депутатите чакаха доскорошния си колега Данаил Кирилов, министърът закъсня Динамично и експедитивно заседава правната комисия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.