Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Очаква се важно заключение за правото на бабата и дядото да имат лични отношения с внучетата

Очаква се важно заключение за правото на бабата и дядото да имат лични отношения с внучетата

Defakto.bg

Предстоящо е  Съдът на ЕС да обяви заключението на генералния адвокат по българско дело C-335/17, Вълчева (BG).  Тема е от изключително важно значение за семейните взаимоотношение и е за  Правото  на бабата или дядото на лични отношения с внуче. Делото е образувано след преюдициално запитване на Върховния касационен съд, а производство по това дело е на български език, съобщава пресслужбата на Съда. 

Спорът се отнася до искане, което живееща в Поморие българска гражданка е предявила пред местния районен съд, за получаване на право на редовни лични контакти с непълнолетния ѝ внук, който след развода на родителите живее със своя баща, гръцки гражданин, в Пиргос, Северна Гърция.  Съдът отказва да разгледа случая, тъй като детето е с обичайно местопребиваване в Гърция и съответно правораздавателна компетентност би следвало да имат гръцките съдилища.

При последвалото обжалване Върховният касационен съд се заема да установи какво е съдържанието на понятието „право на лични отношения“ в рамките на родителската отговорност съгласно Регламент № 2201/2003 относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност, и по-точно дали това понятие включва също бабите и дядовците. Според Върховния касационен съд от даденото тълкуване зависи дали трябва се приложи регламентът или националното право, за да се определи компетентният за разглеждане на случая съд.

Ще ви запознаем със заключението на генералния адвокат, когато  бъде обявено. Както е известно то не е задължително за съда, но са изключително редки случаите при които становището на Съда рязко се разграничава от мнението на генералния адвокат.

About De Fakto

Проверете също

Грешка! ВСС пуснал списък на кандидати за върховен съд, преди да е одобрен

За „техническа грешка“ информират днес от Висшия съдебен съвет. Конфузът е по важен конкурс – …

Дават 8 прокурорски помощници на най-голямата районна прокуратура, СРП

Закриването на 11-те РП вървяло „доста гладко“, реформата продължава Осем прокурорски помощници да получи най-голямата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.