Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлоенергия в етажната собственост

Тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлоенергия в етажната собственост

Defakto.bg

 

Тричленен състав на ВАС e  отменил формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради – етажна собственост,  като противоречаща  както вътрешните, така и европейските правила.  Делото  бе образувано по жалба на едно  физическо лице, а по-късно съдът присъедини към него жалбите на още четирима граждани.

Съдиите са приели, че  Методиката (Приложение 1 към Наредба 16-334 от 6 април 2007) за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради – етажна собственост е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила.  С нея не се постига и  законовата цел на  чл. 155, ал. 2 от Закона за енергетиката, а именно – на потребителите да се фактурира консумираната топлинна енергия въз основа на действителното им потребление.

Съдът е зачел  твърденията на жалбоподателите, че е допуснато противоречие между Директивата за енергийната ефективност № 2012/27 на ЕС и разпоредби от Закона за енергетиката. Конкретните им възражения са, че чл. 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното потребление на енергията. Това задължава държавите – членки да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за потребление на топлинна енергия или топла вода в сгради.  Целта е да се осигури  прозрачност и точност при отчитането на индивидуалното потребление, което да даде възможност на потребителите да регулират потреблението си на енергия, се казва в пресъобщение на ВАС.

Потреблението от отделните клиенти в сграда – етажна собственост на топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация се определя по изчислителен път, но въпреки това разпределеното индивидуално потребление ще е по-близо до действителното тогава, когато определеното общо количество топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация е максимално близко до действителното, казват съдиите.   Според тях въпреки измененията и допълненията на Закона за енергетиката, (направени с параграф 23 от Закона за енергийната ефективност), подзаконовата нормативна уредба, засягаща  определянето на количеството топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация на сгради –етажна собственост чрез формулата по чл. 6.1.1 от Методиката, тя остава непроменена.

Съдът е осъдил министъра на енергетиката да заплати на жалбоподателите  870 лева разноски по делото.

Решението на 3-членния състав на ВАС може да се обжалва пред 5-членен съдебен състав в 14-дневен срок от съобщението до страните.

 

About De Fakto

Вижте също

ВСС отложи за петък дебата за апелативния спецсъд (допълнена)

По предложение на Георги Чолаков Съдийската колегия на ВСС отложи насрочения за днес дебат за …

Данаил Кирилов „подсигурява“ гражданската конфискация след тълкувателното решение на ВКС (допълнена)

Междувременно СГС е прекратил делото за конфискация срещу оправдания Христо Бисеров Поправки в антикорупционния закон, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *