Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Депутатите бламираха избора на нов член на Бюрото за СРС

Депутатите бламираха избора на нов член на Бюрото за СРС

Defakto.bg

Процедурата за „наследник“ на Георги Гатев тръгва отначало?

Управляващи и опозиция бламираха попълването на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), като не номинираха нито един кандидат.

Срокът изтичаше след великденските празници, според гласуваните от самите депутати правила. След като на 15 март без изслушване и дебат те „уволниха“ зам.-председателя на Бюрото Георги Гатев заради отнетия му допуск до строго секретни материали, на 28 март приеха правила за избора на негов наследник. В тях бе предвидено номинации да се правят в 10-дневен срок.

На страницата на парламента все още стои специална секция за този отговорен вот, но тя така си и остана празна. В същото време законът задължава парламента да избере нов член на Бюрото за СРС в рамките на 1 месец след освобождаването на предишния. Избраникът би трябвало да работи до края на мандата на този състав на Бюрото с председател Бойко Рашков, който изтича през декември.

Дали заради малкото оставащо време, дали за друго, номинации не са направени и липсата им е говоряща за отношението на депутатите към „контрольора“ на СРС и най-вече към стремежа на Бюрото да е наистина независимо. По закон то е петчленно и решенията му се вземат с мнозинство, при четирима души решенията лесно могат да бъдат блокирани, отдавна предупреди Бойко Рашков.

От ГЕРБ обяснили пред Клуб Z, че нямали достатъчно време да подготвят номиция, патриотите пък нямали фаворит за поста. Номинации не са направили и от БСП – техен кандидат надали би имал и шансове, и от ДПС, по чието предложение през 2013 г. бе избран Георги Гатев.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата прекрати разследването срещу Московски за смъртта на детето му*

Прокуратурата прекрати разследването срещу бившия транспортен министър Ивайло Московски за инцидента, при който загина тригодишният …

Българският магистрат – виновен до доказване на противното?  

  Васил Райчев, адвокат    Липсата на достатъчно доверие на гражданите в съдебната система е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.