Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Напълно оправдан по обвинение за подкуп магистрат се връща в съда

Напълно оправдан по обвинение за подкуп магистрат се връща в съда

Defakto.bg

Окончателно и напълно оправдан по обвинение за подкуп магистрат се връща в системата. Днес единодушно колегията на ВСС възстанови Николай Стефанов като съдия в Районен съд – Русе.

Съдия Николай Стефанов

Той бе преследван и арестуван, че бил взел 500 лева рушвет от адвокат, за да одобри споразумение по дело. На първа инстанция Стефанов бе признат за виновен и получи условна присъда. Втората инстанция обаче бе категорична: „Невинен“ и след едно връщане на казуса от ВКС потвърди това си решение. На 3 април тази година Върховният касационен съд каза последната дума и оправда магистрата.

Николай Стефанов е отстранен от длъжност от предния ВСС на 5 март 2015 г. до приключването на наказателното производство. В отделна молба до ВСС е поискал да му се заплати възнаграждението за този период. Въпросът ще се гледа от бюджетната комисия, която да определи конкретната сума.

Друга любопитна кадрова новина от ВСС днес е гласуването на зам.-председател на Софийския окръжен съд. Единодушно, съветът назначи на ръководния пост Недялка Николова, предложена от председателя на съда Пламен Петков. Николова бе магистратът, постановил „домашен арест“ за турския гражданин Фарук Бекташ, прегазил семейство мотористи. Бекташ обаче избяга (понеже у нас не се следи изпълнението на тази мярка за неотклонение), последваха поредица от протести пред Съдебната палата. В отворено писмо магистратите от столичния окръжен съд защитиха колегата си.

ВСС отхвърли искане на Лозан Панов да се образува дисциплинарно производство срещу гражданския съдия от ВКС Светла Чорбаджиева заради забавени дела. 7 от кадровиците са гласували „против“ търсенето на дисциплинарна отговорност. Предният съвет също бе отказал дисциплинарка за тази съдийка.

About De Fakto

Проверете също

Тълкувателно постановление на ВКС и ВАС: Районният съд съди за дискриминация

На районния, а не на административния съд са подсъдни искове по Закона за защита от …

Грешка! ВСС пуснал списък на кандидати за върховен съд, преди да е одобрен

За „техническа грешка“ информират днес от Висшия съдебен съвет. Конфузът е по важен конкурс – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.