Последни новини
Home / Законът / Различни уеб сайтове могат да разпространяват снимки, ако няма изрична забрана от автора им

Различни уеб сайтове могат да разпространяват снимки, ако няма изрична забрана от автора им

Defakto.bg

Произведение, защитено с авторско право, което е достъпно на уеб сайт със съгласието на носителя на авторското право,  може да се разпространява от други лица чрез зареждането му на друг сайт. Правилата биха били нарушени,  ако собственикът на авторското право изрично е забранил разпространяване на произведението му. 

Това е заключението на генералния адвокат Manuel Campos Sánchez-Bordona  по дело за авторски права пред Съда на  ЕС по искане на Федерален съд в Германия.

Казусът

През 2009 г. училище в германския град Валтроп, Северен Рейн-Вестфалия, публикува на своя уеб сайт създаден в рамките на училищна програма материал на ученик, в който е поместено изображение на историческия център на испанския град Кордова. Под снимката е посочен първоначалният сайт, от където тя е била копирана и пренесена.

Авторът на снимката, професионалният фотограф Dirk Renckhoff, оспорил това нейно използване с обяснението, че е предоставил на първоначалния сайт само обикновено право на ползване на снимката, но не и правото тя да се предоставя в свободен достъп на всички или правото тя да бъде възпроизвеждана от други лица.

Във връзка с това, отправящият преюдициалното запитване Bundesgerichtshof (Федерален съд, Германия) е поискал да установи дали защитеното с авторско право произведение, което е свободно достъпно на уеб сайт на трета страна със съгласието на носителя на авторското право, следва да се счита на разположение на всички, така че да бъде възможно последващото разпространяване на това произведение от други лица чрез зареждането му на друг сайт.

Специален интерес за запитващия съд представляват правните аспекти на техническия способ, чрез които е осъществено последващото разпространение — защитената с авторско право снимка, която е била свободно достъпна за всички ползватели на първоначалния сайт със съгласието на носителя на авторското право, е била копирана без неговото съгласие на друг сървър (на училището), след което оттам е била заредена върху сайта на училището.

Заключение

В своето заключение генералният адвокат Manuel Campos Sánchez-Bordona предлага на Съда да отговори на запитването, че безвъзмездното поместване на уеб сайта на учебно заведение, с посочване на източника, на ученически материал, съдържащ снимка, до която всички имат свободен достъп,  не представлява публично разгласяване щом като  снимката вече е била поместена на друг сайт без указания за ограничения в ползването й.

 

 

About De Fakto

Проверете също

На 26 май гласуват 21 от 28-те държави членки на ЕС

Днес гласуват 21 от 28-те страни. Сред тях са Германия, Франция и Полша. Британците и …

На втора инстанция: САС напълно оправда бившия прокурор Димитър Захариев

Невинен по всички обвинения, чете Софийският апелативен съд за бившия плевенски прокурор Димитър Захариев. Освен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.