Последни новини
Home / Законът / Шефът на военно-апелативната прокуратура стана генерал

Шефът на военно-апелативната прокуратура стана генерал

Defakto.bg

Шефът на военно-апелативната прокуратура Веселин Стоев вече е бригаден генерал. Доскоро той бе полковник.

Днес в „Държавен вестник“ бяха обнародвани два указа на президента. С единия – номер 112, държавният глава утвърждава длъжността „военно-апелативен прокурор“ за изискваща висше офицерско звание „бригаден генерал“, като изпълнението му е възложено на главния прокурор. С другия указ – номер 113, президентът удостоява със званието полковник Веселин Стоев.

И двата указа са издадени на 23 април.

Те са в изпълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, предвиждащ президентът да утвърждава длъжностите, за които се изисква висше военно звание, по предложение на Министерския съвет. Нормата се отнася и до системата на военното правосъдие. У нас в момента има по три военни прокуратури и съдилища – в София, Пловдив, Сливен, както и един военно-апелативен съд и една военно-апелативна прокуратура.

Председателят на военно-апелативния съд Димитър Фикиин засега е полковник. Апелативните шефове във военното правораздаване обаче обичайно стават генерали.

А за магистратите под пагон, които се подчиняват на общите за всички правила в Закона за съдебната власт, си има отделни разпоредби и във военния закон за изпълнение на военната служба. Приемането и освобождаването от нея става със заповед на административния ръководител след решение на ВСС за назначаването и освобождаването на юристите като съдии, прокурори, следователи. Прекият ръководител в съда или прокуратурата също присвоява военно звание, повишава в по-горно звание или понижава в по-долно. За самите ръководители това се прави от шефовете на по-горните съдилища и прокуратури.

Назначаването и освобождаването от длъжност и от военна служба на висшия команден състав във военното правораздаване, както и удостояването им с висши военни звания, повишаването и понижаването им във военно звание се извършват с указ на президента на републиката по предложение на Министерския съвет. Указът се приподписва от министър-председателя.
Магистратите под пагон получават заплати като на „цивилните“ им колеги, но им се полага и „материално осигуряване и обезщетения“ и по Закона за отбраната.

About De Fakto

Проверете също

Камарата на частните изпълнители дари 52 300 лева на Александровска болница

Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) дари 52 300 лева на Александровска болница в София …

Внимание! Множат се производствата срещу нарушители на извънредните мерки заради Covid-19

В Сърбия вече има осъдени, включително по Скайп Наказателните производства за нарушаване на извънредните мерки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.