Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Ръководството на Софийски Районен съд: Критикувайте съдиите с факти, но не с обидни квалификации!

Ръководството на Софийски Районен съд: Критикувайте съдиите с факти, но не с обидни квалификации!

Defakto.bg

В декларация ръководството на  Софийския районен съд остро реагира срещу „забравеното“ задължение на някои медии за обективно информиране, без свободното слово да се използва според личните нужди и интереси.  Повод за реакцията на съдиите е  дело на историка Емил Джасим срещу агенция „Пик”, по което съдия Силвия Хазърбасанова  от СРС на първа инстанция е постановила осъдително решение срещу агенцията.

Последвалите заглавия и коментари в медията именно са причината съдиите да наблегнат на факта, че  „без конкретен анализ или оценка на съдебния акт, по недопустим начин е атакувано вътрешното убеждение и личността на съдията-докладчик”. Декларацията е публикувана на сайта на съда, тя е и първата изява на  професионална защита на съдии, след като СРС смени ръководството си.

Ето и пълният и текст:

 По искова молба с вх. № 2004898/08.03.2017 г. от Емил Джауд Джасим срещу „ПИК НЮЗ“ ЕООД в Софийски районен съд е образувано гражданско дело № 14025/2017 г. с докладчик съдия Силвия Хазърбасанова. 

На 23.04.2018 г. по делото е постановено съдебно решение, което към момента не е влязло в сила. На 03.05.2018 г. на електронния сайт pik.bg е публикувана статия със заглавие „СКАНДАЛ В ПИК! Столична съдийка в комбина с хулителя на Левски – лекето Емил Джасим! Съдия Хазърбасанова, Левски лайно ли е?“. На същата дата е публикувана и статия със заглавие „САМО В ПИК! Красимир Каракачанов с остър коментар за осъдителната присъда срещу медията ни от хулителя на Левски – Емил Джасим (ВИДЕО)“.

В статиите не се излагат конкретни факти, анализ или оценка на съдебния акт, а по недопустим начин се атакува вътрешното убеждение и личността на съдията-докладчик.

Във връзка с този случай обръщаме внимание на отговорността, която медиите носят за информиране на гражданското общество и се противопоставяме на използваните от медията изрази и квалификации, с които се заклеймява нашия колега и считаме, че чрез тях се засяга не само нейното лично човешко достойнство и добро професионално име, но и независимостта на съдебната власт.

АДМИНИСТРАТИВНОТО РЪКОВОДСТВО НА
СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

About De Fakto

Вижте също

Търговският регистър не тръгва, Цачева сезира прокуратурата и ДАНС

Въпреки очакванията за „изчистване“ на проблема, достъпът до Търговския регистър остава блокиран. Нещата очевидно са …

Почина следователят Румен Андреев

Бившият директор на Националната следствена служба и зам.министър в МВР е починал снощи във вилата …

One comment

  1. Странното в този случай е, че ПИК и Недялко не са променили безумният си стил на журналистика, но защо сега точно съдът се намесва? Той не трябва ли да е безпристрастен? И това писмо не е ли форма на натиск над медията? Все едни такива интересни въпроси. Истината и фактите са, че Емил Джасим е част от партията на Христо Иванов, който контролира съда. Именно заради него е най-вероятно тази оправдателна присъда срещу неговия кандидат за депутат и това заплашително писмо. Да знаят всички какво ги чака ако се осмелят да кажат истината за него и партията му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *