Последни новини
Home / Законът / Георги Чинев е новият окръжен прокурор на Бургас

Георги Чинев е новият окръжен прокурор на Бургас

Defakto.bg

Георги Чинев е новият окръжен прокурор на Бургас, реши прокурорската колегия на ВСС. Той получи 7 гласа „за“, конкурентът му Красимира Кателиева – 4 „за“.

Постът се оваканти миналата есен, след като доскорошният окръжен прокурор на града Калина Чапкънова стана член на ВСС от парламентарната квота.

Надпреварата днес бе интересна най-вече с факта, че и двамата претенденти са били членове на екипите на двама от кадровиците. Кателиева е била заместник на Калина Чапкънова и след нейното напускане и е и.ф. шеф на окръжната прокуратура. Чинев пък е бил в екипа на Георги Кузманов от ВСС като негов заместник в районната прокуратура в Бургас.

И Чапкънова, и Кузманов днес застанаха зад кандидатурите на „своите“, но господата победиха.

Новият окръжен прокурор Георги Чинев

Георги Чинев е обвинител от кариерата, на два пъти е бил зам.-районен прокурор на града, от 2015 г. след спечелване на конкурс е редови прокурор в ОП. Той е син на бившия шеф на апелативния съд в Бургас Дора Чинева и на бившия шеф на РДВР Тодор Чинев. Завършил е „Право“ в СУ.

Пред ВСС даде заявка за откритост, прозрачност, екипност, предвидимост, укрепване независимистта на магистратите. За ежемесечен анализ на натовареността на прокурорите и следователите, за да се регулира натовареността и сформиране на екипи от следователи по дела с голяма практическа и правна сложност и от значим обществен интерес. Намерението му е също на служебната страница на прокуратурата да се публикуват решения на Евросъда по правата на човека в Страсбург.

Сотир Цацаров го прекъсна няколко пъти при отговорите му на зададени въпроси. На въпрос на самия Цацаров с какъв екип ще работи, Чинев отговори, че ще подбере съмишленици от състава на окръжната прокуратура.

Калина Чапкънова го атакува с ред въпроси включително за начините, по които се гарантира магистратска независимост и намеренията му да обсъжда важните си управленски решения с колектива. Стана дума и за липсата на титулярни кадри в пограничните прокуратури като Царево и Средец. Според Чинев генералното решение ще дойде след налагане на унифицирания модел на новата съдебна география, когато районните прокуратури ще са само по седалищата на окръжните, а по места ще имат отделения и това ще позволи мобилност.

Красимира Кателиева

За унифицирания модел се обяви и Красимира Кателиева. Тя също е прокурор от кариерата, от 2012 г. е в окръжната прокуратура, после става член на ръководня екип. завършила е Бургаския свободен университет.

Пред ВСС заяви, че лично следи за срочността, работата на следователите и равномерността на натоварването им. По същия начин и за прокурорите. „Вратите ми са винаги отворени“, декларира Кателиева.

За ръководния екип, с който би работила отговори, че ще запази сегашните двама заместници и ще предложи още един също от окръжната прокуратура.

„Лично познавам Красимира Кателиева, тя е прокурор, изцяло отдаден на работата си, натрупа и значителен административен опит. Вече е наложен лидер, възприема се от колектива, депозирани са становища в нейна подкрепа, тя е и обществено приета“, заяви Калина Чапкънова.

„Познавам и двамата, колегата Чинев беше мой заместник в РП. Той е екипен играч, консенсусна личност, колегите го търсят за съвет, обсъждат проблемните дела с него, ще е прекрасен ръководител на окръжната прокуратура“, каза на свой ред Георги Кузманов.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Как съдилият Гешев за дискриминация Христо Николов плати двойно за разноските на главния прокурор

Активистът оспори хонорар за адвоката на обвинител №1 Ромският активист Христо Николов, който търсеше отговорност …

След конференцията на ГЕРБ: АЕЖ настоява Борисов и Гешев да не мълчат за агресията срещу журналист на Свободна Европа

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) България  протестира остро срещу агресия към журналиста на Свободна Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.