Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Съдебната власт минава на фотоволтаици и електромобили… В бъдеще

Съдебната власт минава на фотоволтаици и електромобили… В бъдеще

Defakto.bg

Съдебната власт ще пести енергия и ще намалява разходи с внедряването на нови технологии. Сред тях – фотоволтаични и соларни устройства ще захранват съдебните сгради, а електромобили или хибриди ще попълват автопарка на магистратите.

Визиите са залегнали в Стратегия за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на разходите за енергия на Висшия съдебен съвет и съдебната система, гласувана днес от пленума на съвета с 18 на 6 гласа. Скептични към заложените цели, сиреч „против“ бяха Атанаска Дишева, Лозан Панов, Евгени Диков, Олга Керелска, Калина Чапкънова, Цветинка Пашкунова.

Стратегията бе предложена от Георги Кузманов от ВСС, а кадровиците решиха той, Боян Новански и още един от съвета да влязат в работна група за изпълнението й.

Предвижданията са дългосрочни, но трябва да се мисли за внедряването на нови технологии, които пестят разходи и енергия, се чу по време на обсъждането. Най-общо идеята е да се направи енергийно обследване на съдебните сгради и проекти за обезпечаване на енергийната им ефективност с фотоволтаици, соларни устройства, зарядни станции за електромобили и др., а после да се сключват и договори за изпълнение за срок до 9 години. Като спечелилите обществените поръчки фирми ще направят първоначалните инвестиции, които поетапно ще им се изплащат от реализираните енергийни икономии. 10 % от спестеното ще отива в бюджета на ВСС.

С две думи – съдебната власт се устремява към бъдещето. А в настоящето, освен всичко останало, има проблем дори с извършването на задължителната паспортизация на съдебните сгради заради хаос с документацията.

About De Fakto

Вижте също

В делата по ЗОДОВ съдът може да намалява вече платен адвокатски хонорар, разтълкува ВКС

При иск по чл. 2, ал. 1 от ЗОДОВ съдът може да определи обезщетението за …

Шест години затвор за шофьора, убил на пешеходна пътека балестиста Мартин Чикалов

На шест години затвор беше осъден Петър Здравков, който на 10 септември уби с колата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *