Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Съдия преподава на ученици от Русе що е то поръчителство, залог, ипотека

Съдия преподава на ученици от Русе що е то поръчителство, залог, ипотека

Defakto.bg
Съдия Антоанета Атанасова

На 9-ти май съдия Антоанета Атанасова се срещна с десетокласници от Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка“ гр. Русе, пред които представи темата„Обезпечаване на вземанията – поръчителство, залог, ипотека“.

На достъпен за учениците език магистратът обясни какво означава едно вземане да е обезпечено, както и какво се случва, когато длъжникът не изпълнява доброволно своето задължение. С пример за дълг от 10 000 лева съдия Атанасова разясни основната цел на обезпечаването на вземанията и как се процедира, когато длъжникът има задължения към няколко различни кредитора. Разликата между привилегированите и непривилегированите  (равнопоставени) кредитори магистратът също обясни с помощта на примери.

Учениците научиха какво представляват залогът, ипотеката и поръчителството, както и що е то солидарна отговорност, към кои вещи не може да се насочва принудително изпълнение, в кои случаи единственото жилище на длъжника може да бъде изнесено на публична продан, какво се случва с ипотеката при промяна на собствеността върху ипотекирания недвижим имот.

Въпреки сложната материя, темата провокира интереса на младежите, които питаха съдия Атанасова: „Може ли да се уговори като клауза в договор банката да търси удовлетворяване на задължението по отпуснат кредит първо от поръчителя и чак след това от главния длъжник?“, „При учредена ипотека върху земя, ведно с построените върху нея сгради, ако сградите бъдат съборени и на тяхно място бъдат построени нови, разпростира ли се ипотеката и върху новите сгради?“.

 

About De Fakto

Вижте също

Първите жалби по GDPR: Инстаграм не ми оставя право на избор!

Еврорегламентът за защита на личните данни (GDPR) е в сила от днес, а първите жалби …

Предложение: Без задължителен минимум на адвокатските хонорари за учредяване и вписване на търговци

Да се отмени задължителният минимум на адвокатските хонорари за учредяване, регистриране и вписване на търговски …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *