Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Арестът на главния юрисконсулт на община „Подуяне“ изненадал кмета й

Арестът на главния юрисконсулт на община „Подуяне“ изненадал кмета й

Defakto.bg
Ева Митова

Кметът на район „Подуяне” в столицата Ева Митова показа изненада от  ареста на главния си юрисконсулт Лилия Геринска – това се видя от  изявлението й  по Нова тв тази сутрин.
Геринска бе задържана вчера с 10 000 лева, дадени от „А. Е.” ЕООД, за да бъде спечелена обществена поръчка за саниране на блок.  Стойността на поръчката е 2 000 000 лева.  Има данни и за още изнудвани фирми. Една от тях е пратила Геринска на почивка в хотел, твърди прокуратурата.
„За мен тези почивки и отношения са новина. На мен технологията на случващото се не ми е ясна. Трябва да оставим компетентните органи да си свършат работата. Ние съдействаме напълно”, заяви Митова. Тя посочи, че при обществена поръчка се полагат няколко подписа и за нея технологично не е ясно как е ставало нагласянето на търговете.
Както съобщи вчера СГС, главният юрисконсулт на район „Подуяне“ Лилия Геринска в Столичната община бе задържана  за подкуп в момента на неговото получаване. Юристката е взела парите срещу нагласяване на обществени поръчки, категорични са прокурорите.  Общият размер на получената от Геренска сума, според прокуратурата, е 15 000, по-рано тя е  получила сума от 5000 лева.

Геренска е задържана за срок от 72 часа, а сигналът за корупционни действия е получен в ГДБОП през октомври миналата година. В момента се проверява цялата документация назад във времето.

„По случая беше използван целият набор от възможностите на СРС-та“, уточни директорът на ГДБОП. Той допълни, че тепърва предстои работа по фактите, установени чрез тях, но са налице необходимите данни и доказателства за образуване на досъдебното производство. „Заради бързия развой на случая вчера, организирахме бърза акция за задържане на двамата – служителката и предалия подкупа, който в последствие свидетелства“, заяви  Ивайло Спиридонов.

 

About De Fakto

Вижте също

Почина следователят Румен Андреев

Бившият директор на Националната следствена служба и зам.министър в МВР е починал снощи във вилата …

Стачката в „Български пощи“  бе прекратена , след намеса на омбудсмана

Гладната стачка на служителите от „Български пощи“ ЕАД се прекратява, след като днес ръководството на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *