Последни новини
Home / Законът / Във ВСС атакуваха Панов за годишния доклад, Цацаров – със соломоновско решение

Във ВСС атакуваха Панов за годишния доклад, Цацаров – със соломоновско решение

Defakto.bg

 Неочаквано и почти безпрецедентно Лозан Панов бе атакуван днес за годишния си доклад за работата на съдилищата и на ВКС. Случи се на пленума на Висшия съдебен съвет, където обичайно докладите на председателите на ВКС и на ВАС, както и на главния прокурор се приемат формално и се изпращат без забележки в парламента.

Днес двама от кадровиците и то от съдийската колегия – Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков гласуваха „против“ доклада на Панов.

Дългогодишната практика бе спазена за доклада за дейността на прокуратурата. А самият Сотир Цацаров подчерта, че „особен акцент“ в него са „необходимите законодателни промени“. Както Де факто писа, прокуратурата настоява за твърде дискусионни промени, свързани с отпадането на отговорността на провокация към подкуп, удължаване на сроковете на предварителните арести и използването на спецразузнавателни средства.

Коментари във ВСС нямаше, въпроси не бяха задавани (макар че главният прокурор стоя до края и очевидно нямаше нищо против да го питат), докладът се прие единодушно.

Изложението

Лозан Панов направи далеч по-пространно изложение за своя доклад.   Отчете законодателни проблеми с акцент върху неясните правила, по които се атакува изборът на членове на ВСС и ги илюстрира с делото, заведено от Методи Лалов срещу вота за членове на съдийската колегия (казусът вече е в Страсбург) – общият състав на съдии от ВКС и ВАС ходом дописваше правилата, по които ще работи и ще се произнася. Като друг проблем бяха откроени „тайните“ присъди, въведени с последните промени в НПК и в съдебния закон.

Панов говори също за нуждата от ново подемане на темата за съдебната карта, за да се реши проблемът с твърде неравномерната натовареност на съдиите из страната. Както и за „теснотията“ в Съдебната палата, откъдето е „крайно време“ да се изведат институции.

Критиката

Задачата на доклада е не да представя статистика, а да информира за дейността на съдийството, от него зависят посланията към обществото и създаваната представа за съдиите, обяви Даниела Марчева. И атакува: „Четвърта година отчитате нерешен проблем за неравномерната натовареност. Но казвате, че единственият път за преодоляване е промяна на съдебната карта. Нима закриването на съдилища ще реши проблема, не е ли истинската мярка промяната на подсъдността и електронното правосъдие? Не смятате ли, че закриването на съдилища е удар по държавността?“

Марчева критикува Панов и че не е представил идеите за промени в ГПК на най-натоварените съдилища – районния и градски съд в София (за промени в подсъдността и други, обобщени още в предния ВСС) и похвали председателя на ВАС Георги Чолаков, който го е направил за административните съдилища.

Друга критика към Панов бе, че като че ли дава приоритет на НПК пред ГПК. Както и че като управител на Съдебната палата в София трябва да инициира решенията, а не ВСС да се занимава с помещенията за апелативния съд (имаше такъв дебат по искането на председателя на САС да им се даде и гардеробната на Съдебната палата, което не стана).

„Няма да гласувам за изпращането на доклада в този вид, не съм съгласна да се закриват съдилища. От този анализ за мен личи едно дълбоко непознаване и неразбиране на истинските проблеми на съдилищата“, заключи Марчева.

Отговорът

Лозан Панов отговори, че поставя проблема за Съдебната палата от 2015 г. , а кабинетната криза в апелативния съд е решена, макар и не идеално – осигурени са още 2 кабинета, където да се съберат по трима съдии (в СГС се събират и по четирима). Даде знак и че след преместването на специализираните съдилища и прокуратури в бившия Механотехникум на бул. „Александър Стамболийски“, в сегашната им сграда на ул. „Черковна“ могат да се преместят военните структури на правосъдието, а вероятно и други.

За столичния районен съд обобщи – проблемът му няма да се реши чрез командироване, но това все пак подпомага по-нормалната работа и той подкрепя законодателните предложения за нова местна подсъдност.

„Съдебната карта е много дълга тема, надявам се новият състав на ВСС да я поднови“, наблегна Лозан Панов. И посочи, че в момента има съдилища, отстоянието между които е няколко километра, а разликата в броя на делата е отчетлива.

Атанаска Дишева се включи с напомняне, че компетентен по проблемите на съдебните сгради, натовареността и съдебната карта все пак е ВСС. „Ако ние нищо не правим по въпросите, защо очакваме да го направи един човек?“, запита на свой ред Дишева.

Даниела Марчева настоя, ако докладът се приеме, да се изпрати в НС заедно с пълния стенографски протокол от заседанието.

Министър Цецка Цачева тук се обади с уточнението, че заседанията на съвета са публични, както и протоколите му и няма нужда отделно да се изпращат.

Накрая се намеси Сотир Цацаров. „Извинявам се, че ще взема становище, но се води една безсмислена, изяждаща време и не раждаща нищо полезно дискусия“. Излезе със соломоновско предложение: и двата доклада да се изпратят в НС ведно с пълния протокол – както в частта за съда, така и за прокуратурата.

Прие се.

Това е втората в рамките на два поредни дни консенсусна със съда позиция на главния прокурор. Нова тенденция ли се задава или е просто съвпадение?

About De Fakto

Проверете също

Европейската комисия въвежда годишно наблюдение за върховенството на закона във всички държави от ЕС

Европейската комисия въвежда  годишни доклади за състоянието на върховенството на закона във всички държави от …

Обвиниха петима от фонд „Земеделие“, включително зам.-директор

От шестимата арестувани при вчерашната шумна акция в централата на фонд „Земеделие“ петима са станали …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.