Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / В „Държавен вестник“: „Бързата“ нова поправка в антикорупционния закон е факт (допълнена)

В „Държавен вестник“: „Бързата“ нова поправка в антикорупционния закон е факт (допълнена)

Defakto.bg

Хаос сред членове на държавни комисии пред кого да се отчетат

Скорострелно внесената и бързо гласувана на две четения втора поправка в новия антикорупционен закон излезе и в „Държавен вестник“ днес.

Тя удължава срока за внасяне на декларации за имущество и конфликт на интереси за 2017 г. до 8 юни тази година. Промяната бе гласувана на 11 май, влиза в сила от 14 май, а срокът изтичаше на 15 май.

Новият антикорупционен закон действа от началото на 2018-а и вече претърпя два ремонта. Първо депутатите се поправиха, отлагайки току що въведените от тях ограничения за несъвместимост при общинските съветници за 2019 г., след местните избори. Сегашната промяна бе обяснена с липсата на време на властимащите, публичните фигури и всички останали задължени по закон да набавят нужните справки, за да попълнят новите си имотни декларации и за конфликт на интереси. А комисията, оглавявана от Пламен Георгиев, прие образците за тези документи на 8 май.

Да видим ще има ли скоро и трети ремонт.

А междувременно по въпроса за новите декларации цари хаос – членове на  Комисията за защита на личните данни, Комисията за защита на потребителите, тази за досиетата, както и на комисията за сигурността на информацията се чудят пред кого да ги подадат. За проблема информира „Медиапул“. Той произтича от факта, че в закона е записано пред кого се отчитат председателите и зам.-председателите – пред антикорупционната комисия, но нищо не пише за членовете, избирани от парламента и от кабинета.

Макар да е логично избраниците на парламента да подадат декларациите сипред него, главният секретар на НС спешно е сформирал работна група по въпроса, която до 30 май трябва да реши какво да се прави.

About De Fakto

Вижте също

Търговският регистър не тръгва, Цачева сезира прокуратурата и ДАНС

Въпреки очакванията за „изчистване“ на проблема, достъпът до Търговския регистър остава блокиран. Нещата очевидно са …

Почина следователят Румен Андреев

Бившият директор на Националната следствена служба и зам.министър в МВР е починал снощи във вилата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *