Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Съюзът на съдиите застава зад позицията на ВСС, осъдила атаки срещу магистрати

Съюзът на съдиите застава зад позицията на ВСС, осъдила атаки срещу магистрати

Defakto.bg

Съдии от различни съдилища, членове на Съюза на съдиите, застават зад принципната позиция на ВСС, осъдила недопустими медийни атаки срещу магистрати.

Цветинка Пашкунова

За това информира председателят на ССБ Атанас Атанасов съдийската колегия на съвета. Магистратите поименно споменават и говорителя на съдийската колегия Цветинка Пашкунова, подписала позицията. Впоследствие кадровиците гласуваха и принципно решение да реагират винаги, когато са налице подобни атаки срещу съдия. „Против“ бяха двама – Боян Новански и Стефан Гроздев.

Ето писмото на ССБ:

„Уважаеми членове на Висшия съдебен съвет,

На 18 и 19 май 2018 г. в гр. Стара Загора беше проведена организирана от ССБ работна среща, в която взеха участие съдии от различни съдилища от страната.

Освен професионални въпроси, на срещата беше обсъдена и принципната, достойна позиция на Съдийската колегия и на нейния говорител съдия Цветинка Пашкунова по повод на недопустими публични атаки срещу личността на конкретни съдии от страна на някои медии. Колегите единодушно изразиха своето удовлетворение от становището на Съдийската колегия и от факта на вземането му с внушително мнозинство, коментирайки и че нито един от членовете, избрани от професионалната квота, не е гласувал против. Споделиха, че прекият избор на членове на ВСС от всички съдии в страната вече дава положителни резултати и създава у колегите увереността, че не са безпомощни и самотни, когато биват подлагани на безпринципни посегателства върху професионалното им и лично достойнство. Много положително беше оценена и изразената за първи път готовност на Съдийската колегия да предприеме дългосрочни и устойчиви мерки за справянето с този наболял проблем.

От името на участващите в срещата съдии Управителният съвет на ССБ информира Съдийската колегия на ВСС за дискусията и изразява подкрепата си на нейните принципни членове при изпълнение на трудното, но изключително важно задължение на ВСС да отстоява една от основните демократични ценности – независимостта на съда.

 

21 май 2018 г.                                                                     Атанас Атанасов

Гр. София                                                                              Председател на УС на ССБ

 

 

About De Fakto

Вижте също

Милка Панчева стана зам.-председател на ВАС

Решено е – Милка Панчева е новият зам.-председател на Върховния административен съд. Тя бе назнамена …

Генерален адвокат: Новите германски разпоредби, ограничаващи интернет търсачките, да не се прилагат

Съдът трябва да постанови, че не следва да се прилагат новите германски разпоредби, които забраняват на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *