Последни новини
Home / Законът / КС кани петима професори за мнения по делото „Жаблянов“

КС кани петима професори за мнения по делото „Жаблянов“

Defakto.bg

Петима професори – Емилия Друмева, Снежана Начева, Георги Близнашки, Пенчо Пенев и Пламен Киров ще бъдат поканени за писмени становища по делото „Жаблянов“ в Конституционния съд.

Днес КС единодушно допусна за разглеждане искането на 60 депутати срещу освобождаването на Валери Жаблянов (БСП) като зам.-председател на парламента. С гласовете на управляващите той бе махнат от ръководството на НС на 21 февруари заради позицията му във връзка с Луковмарш, в която определя Народния съд като „необходимо и неизбежно правосъдие“. Формално от ГЕРБ бяха посочили три основания за освобождаването, а от БСП обявиха, че ще отнесат въпроса до КС и до Страсбург.

В искането до КС 60-те депутати заявяват, че Жаблянов е наказан заради изказано от него мнение, с което са нарушени принципите на правовата държава, политическия плурализъм, както и гарантираните от Конституцията права на свободно мислене и слово.

„В случая с искането се поддържа противоречие на решението за освобождаване от заемания пост заместник-председател на Народното събрание на народния представител Валери Жаблянов с конституционни разпоредби, уреждащи принципа на правовата държава и комуникационните права на гражданите. По този предмет Конституционният съд не се е произнасял с решение или определение, включително и по неговата допустимост, поради което не е
налице и отрицателната процесуална предпоставка по чл. 21, ал. 6 ЗКС,
която да изключва неговата допустимост в настоящото производство“, се казва в днешното определение на съда. Докладчик по делото е Гроздан Илиев.

Като заинтересована страна е констатиран самият Валери Жаблянов, като заинтересована институция – НС. Те, както и поканените за мнения петима професори, имат 30 дни да изпратят становищата си.

 

About De Fakto

Проверете също

Специализираният съд прекрати съдебния процес срещу Арабаджиеви и спря наказателното производство срещу тях

В разпоредително заседание специализираният съд прекрати процеса срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви заради ред нарушения, …

Задържаха зам.министър на екологията за участие в престъпна група за внос на отпадъци

Заместник-министърът на околната среда Красимир Живков и още петима души са задържани за 24 часа по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.