Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Увеличават заплатите на магистрати и съдебни служители, считано от 1 април

Увеличават заплатите на магистрати и съдебни служители, считано от 1 април

Defakto.bg

За едните – с еднаква сума, за другите – с процент

Със задна дата, от 1 април, се увеличават заплатите на магистрати, служители, инспектори, както и в Националния институт на правосъдието.

При магистратите сумите са еднакви – по 98 лв. отгоре на човек, при служителите е в процент – с 2,5 % от заплатите на всеки.

Това гласува днес пленумът на ВСС – единодушно, но без никакви обяснения, пояснения, цифри. Така традиционно от публичното заседание на съдебния съвет поредно важно негово решение остана загадка. (Е, в края на миналата година, че ще се раздават бонуси в Темида също беше тайна).

И все пак.

Този път съвет прие възнагражденията на магистратите да се увеличат с равна сума – по 98 лева на всеки, а не с процент от заплатите им, различни за различните нива. Парите на кадровиците и на инспекторите съответно се движат според магистратските. За първи път искането за равно като сума нарастване на възнагражденията на съдии, прокурори и следователи бе предложено в предния ВСС от бюджетната комисия начело с Димитър Узунов, но тогава не се прие.

Актуализирането се извършва по правилата на съдебния закон, предвиждащи минималната магистратска заплата – на „младшите“, да е равна на две средни заплати в бюджетната сфера. За първото тримесечие средната заплата в бюджетния сектор е 1022 лв., възнагражденията на младшите трябва да станат 2044 лв. и правилото за тях е желязно. Така нарастването на минималните заплати в системата е точно по 98 лева на младши магистрат, оттам и сумата за всички останали.

При служителите заплатите се увеличават с 2,5 %.

About De Fakto

Вижте също

Съдът потвърди ограничителните мерки на Съвета спрямо бившия египетски президент Хосни Мубарак

Общият съд потвърди решенията на Съвета от 2017 г. и 2018 г. за продължаване на …

Делото срещу Румен Овчаров с още двама обвиняеми, пак ще потегли към спецсъда

Специализираната прокуратура три пъти е увеличила нанесената щета на „Мини Бобов дол“ Обвинението срещу бившия енергиен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *