Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Обявиха конкурс за шеф на спецсъда

Обявиха конкурс за шеф на спецсъда

Defakto.bg

ВСС обяви конкурс за нов председател на специализирания съд, както и на още 7 съдилища.

Въпросът със спецсъда предизвика вълнение, част от кадровиците възроптаха и настояха за отлагане – не е минал през Комисията по атестирането и конкурсите (КАК).  В същото време този съд  вече няма ръководител – на 4 юни досегашният му председател втори мандат Георги Ушев е встъпил начело на апелативния спецсъд, след като спечели съдебната битка за поста.

Със същите доводи се искаше и отлагане на процедурата за нов председател на Окръжния съд в Габрово. „Е каква изненада може да има, след като е ясно, че спецсъдът няма председател, а този на ОС-Габрово през август се пенсионира?“, недоумяваше поелият председателството на заседанието Георги Чолаков. С 8 срещу 1 гласа колегията откри процедури за избор на административни ръководители в 8 съдилища, включително в спецсъда.

Даниела Росенова

После обаче настъпи друга драма – къде да бъде преназначена досегашният и.ф. шеф на апелативния спецсъд Даниела Росенова. Тя изкара един ръководен мандат, кандидатира се за втори, ВСС не я избра, но до вчера временно управляваше АСпС.

Самата Росенова е направила две искания – първото, да бъде преназначена като наказателен съдия в Софийския апелативен съд. Второто, алтернативно, е да я преназначат като редови магистрат в АСпС. Но там няма свободни щатни бройки и трябва да се открие нова.

Единодушно, кадровиците отказаха на Росенова назначение в столичния апелативен съд, тъй като няма право по закон – преда да бъде избрана за председател на АСпС тя е била съдия в СГС, по-нисък по степен съд. В тези случаи законът позволява преназначаване на бившите ръководители само в магистратурата, която са ръководили.

След като се обединиха, че единственият вариант за Росенова е да стане съдия в АСпС, се започна спор как да се осигури щат за нея. Едното предложение беше да се съкрати 1 бройка в ненатоварения ОС в Силистра, другото – с решение на пленума на ВСС да се открие 1 нов щат в апелативния спецсъд, без съкращения другаде. Надделя второто становище, с изричната уговорка – сред разкриването на бройката Даниела Росенова ще бъде назначена на нея, считано от 4 юни.

About De Fakto

Вижте също

За Зелен Младост към Иван Гешев и Пламен Георгиев: Ако сте мъже, дайте си оставките!

Десислава Иванчева и Биляна Петрова погнати преди да атакуват сделки с общински имоти за милиони …

Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков обратно в ареста, иска спецпрокуратурата

Апелативна специализирана прокуратура поиска от съда изменение на мярката за неотклонение на Ценко Чоков от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *