Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Съдът на ЕС: Не могат да се прекратяват наказателни производства за измами, които нарушават финансовите интереси на Съюза

Съдът на ЕС: Не могат да се прекратяват наказателни производства за измами, които нарушават финансовите интереси на Съюза

Defakto.bg

Договорът за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) не допуска нормите на националната правна уредба,  да прекратяват наказателни производства, образувани за тежка измама или друга тежка форма на незаконна дейност, засягаща финансовите интереси на Съюза в митническата област. Това е решил Съдът на ЕС по българско дело C-612/15, Колев и др., съобщи  пресслужбата на съда.

Поводът

Български митнически служители на границата с Турция са обвинени, че в периода 2011-2012 гг. са участвали в организирана престъпна група, в рамките на която са искали подкупи от водачи на превозни средства, преминаващи от Турция в България, за да не ги подлагат на митническа проверка.  Получените средства те си поделяли след края на работната смяна.

В хода на разследването, предвид спецификата на случая се е наложило процесуалните срокове да бъдат неколкократно удължавани.  Предвиденият в  НПК  двегодишен срок за провеждане на предварителното разследване изтекъл, поради което обвиняемите предявили искане наказателното производство да бъде изобщо прекратено поради просрочие. Забавянето се е дължало отчасти и на обстоятелството, че обвинителните актове не са могли да бъдат връчени на обвиняемите и техните адвокати лично, тъй като след призоваването им те не се явявали под различни предлози. Възникнали сериозни съмнения, че те злоупотребяват с правата си, за да предизвикат именно просрочване на законовите срокове и съответно прекратяване на производството.

За  Специализиран наказателен съд в София, който е разглеждал случаят,  са възникнали преюдициални въпроси относно съвместимостта с правото на ЕС на българската правна уредба, която дава предимство на спазването на разумни процесуални срокове,  без да гарантира приключването на наказателното произвоство, дори когато с наказуемите деяния се засягат финансовите интереси на Съюза (в случая са засегнати митническите постъпления на външна граница на Съюза).

В заключението си от 4 април 2017 г. генералният адвокат Ив Бот (Yves Bot) предложи на Съда да приеме, че Договорът за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) не допуска национални разпоредби като разглежданите, които, поради просрочване на законоустановените времеви рамки, изисква националният съд да прекрати наказателното произвоство дори когато просрочието е предизвикано от умишлено възпрепятстване от страна на обвиняемите.

Решението 

С решението си  Съдът приема, че ДФЕС не допуска национална правна уредба, която въвежда процедура за прекратяване на наказателното производство, когато тази уредба се прилага към производства, образувани за тежка измама или друга тежка форма на незаконна дейност, засягаща финансовите интереси на Съюза в митническата област. Националният съд може при необходимост да не приложи посочената правна уредба, като същевременно следи за спазването на основните права на обвиняемите лица.

(Текстът на решението е на  разположение на сайта CURIA).

 

 

About De Fakto

Вижте също

За Зелен Младост към Иван Гешев и Пламен Георгиев: Ако сте мъже, дайте си оставките!

Десислава Иванчева и Биляна Петрова погнати преди да атакуват сделки с общински имоти за милиони …

Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков обратно в ареста, иска спецпрокуратурата

Апелативна специализирана прокуратура поиска от съда изменение на мярката за неотклонение на Ценко Чоков от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *