Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Убитият в Ботевград беглец Владимир Пелов бил „неузнаваемо променен“, с брада и качулка

Убитият в Ботевград беглец Владимир Пелов бил „неузнаваемо променен“, с брада и качулка

Defakto.bg

Убитият снощи в Ботевград избягал затворник Владимир Пелов е бил с „променена“ външност – брада, суичър, шапка над качулката. „Изглеждаше съвсем различно“, обяви на специален брифинг шефът на областната столична дирекция на МВР старши комисар Георги Григоров. Въпреки че братът на беглеца не го е разпознал, категорично става дума за Владимир Пелов, е установила дактилоскопска експертиза.

Да отговарят на въпроси на медиите в Съдебната палата се събраха окръжният прокурор на софия Наталия Николова и старши комисар Георги Григоров, както и говорителят на Сотир Цацаров Румяна Арнаудова.

Пелов, който заедно с Радослав Колев на 3 април избяга от Софийския затвор, заплашвайки охраната с оръжие, е разстрелян преди полунощ снощи в центъра на Ботевград, на обществено място, над Историческия музей, на пешеходна алея. Оттам, слава богу, не са минавали хора, била обрасла с храсти и дървета, стана ясно от обясненията на шефа на ОДМВР-София.

Другият участник в престрелката – Марио Панчев, с прякор Дебелия, е тежко ранен, опериран е в „Пирогов“, но не е в състояние да говори. Сигналът за стрелбата е подаден на тел. 112 минути след 23 часа снощи. А на мястото са открити три пистолета – един до убития Пелов, един в чантичка на кръста му и трети в тревата.

Водещата работна версия е за неуредени финансови отношения между беглеца и Панчев. В миналото са били приятели, имали са общ бизнес, лаконичен бе Георги Григоров. Първоначалните съобщения, че стрелбата е била заради жената на Пелов засега явно не се потвърждават.

Образувано е досъдебно производство за убийството на Владимир Пелов и опит за убийство на Марио Панчев. До момента са разпитани седем свидетели – част от тях билив близост до мястото на престрелката, но не са преки очевидци на станалото, останалите са близки и роднини на беглеца. В този перитемът няма видеокамери.

Търсен навсякъде, пък….

Един от най-интересните въпроси – как така обявеният за общодържавно издирване рецидивист с 30-годишна присъда спокойно се е разхождал в Ботевград, не получи ясни отговори.

В МВР имали оперативна информация, че от около месец Пелов е на територията на родния си град. Затова при акция на 2 юни проверили няколко адреса в Ботевград, но не го открили. Получавали по 10-15 сигнала на ден и проверявали всеки.

Едва снощи установили, че беглецът вече е с брада и променен.

За другия избягал затворник Радослав Колев нямало информация къде е е.

В средата на май бе оповестено писмо на Владимир Пелов, адресирано до президента, омбудсмана и медии с дата от 7 май, марка от Каварна и пощенско клеймо от София. В него беглецът заявяваше, че е осъден несправедливо за престъпления, които не е извършвал (въоръжен грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР), наказанието му било равнозначно на смърт и затова избягал.

Правосъдният министър Цецка Цачева тогава обяви, че експертиза изяснява дали Пелов е автор на писмото и откъде е пуснато то. Отговорите не са известни до днес.

След бягството бяха освободени шефовете на Софийския затвор и главната дирекция на затворите, започнаха дисциплинарни производства срещу служители и зам.-директора по сигурността, който е отстранен и вероятно също ще бъде уволнен.

About De Fakto

Вижте също

Министърът на правосъдието няма да осъществява предварителен контрол върху УС на „Фонд затворно дело“

  Министърът на правосъдието или негов заместник ще продължат да осъществяват последващ контрол над действията …

Съдът потвърди ограничителните мерки на Съвета спрямо бившия египетски президент Хосни Мубарак

Общият съд потвърди решенията на Съвета от 2017 г. и 2018 г. за продължаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *