Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Кадровиците поискаха европари за единна система на заповедните дела

Окончателно: Кадровиците поискаха европари за единна система на заповедните дела

Defakto.bg

Пренасочването на средства от Службата за структурни реформи на ЕК е под въпрос

С голямо мнозинство – 22 „за“ срещу 2 „против“ пленумът на ВСС реши да отправи искане за пренасочване на европари. Несъгласни бяха Атанаска Дишева и Олга Керелска. За колко пари става дума не се разбра.

Искането е средствата, които Службата за структурни реформи на ЕК е планирала за извършването на функционален анализ на административните съдилища и на ВАС, да се пренасочат за изграждането на централизирана система на заповедните производства. Целта на системата е най-масовите дела да се решават от районни съдии от цялата страна, а не както е сега, основно от Софийския районен съд, сиреч е мярка срещу неравномерната натовареност.

Дотук се стига, след като в края на май кабинетът оттегли искането си за евроанализ на административното правосъдие, а в писмо до ВСС Цецка Цачева прикани кадровиците да потърсят възможност за усвояване на освободените средства, отчитайки препоръките на Еврокомисията за нови стандарти за натовареност и постигане на съгласие за реформа на съдебната карта.

Даниела Марчева и Боряна Димитрова от съдийската колегия предложиха европа,ите да се пренасочат към единната система за заповедните дела, във вторник колегията го одобри. Но не единодушно.

Днес част от възраженията бяха повторени, а се чуха и други аргументи, след които пренасочването не изглежда много възможно.

Ние внасяме това предложение, дали ЕК ще го възприеме или не, е друг въпрос, заключи представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Преди това Олга Керелска изложи няколко аргумента. Първо, изработването на системата за заповедните производства не е структурна реформа, с каквито е ангажирана службата на ЕК. Второ, изграждането й отделно влиза в противоречие със стратегията за съдебна реформа, където се говори за единна информационна система на съдилищата и по такова задание вече се работи по европроект. „ЕС и Европейската комисия не допускат разходване на дейности за дублиращи дейности. Да помислим много сериозно дали да направим това предложение“, призова Керелска.

Сходна позиция зае и Атанаска Дишева, напомняйки че освободените пари могат да се използват за дейности, „които действително представляват структурни реформи“. Предложи да се изясни и въпросът за какви средства става дума (то ест за колко пари).

Друг нюанс внесе главният прокурор Сотир Цацаров. Той взе думата с уточнението, че го прави като човек, „преминал през независим анализ на Службата на ЕК“. И разясни – въпреки наименованието си Службата за подкрепа на структурните реформи е с по-широка дейност, има проекти, свързани с транспорт, комуникации и други. НО! Тази служба не отпуска директно пари като при проект, а финансира оказване на експертна помощ, то ест пряко работата на самите експерти.

 

About De Fakto

Проверете също

Манолова призова Борисов: КРС и ЦИК да върнат бонусите от по 20 хиляди лева, които са си раздали

Борисов се скри зад полите на депутатките от ГЕРБ, за да не дойде в парламента …

Френски пенсионер, заселник у нас, отива на съд за блудство с малолетни деца

63-годишният френски гражданин Ерик Ж. е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.