Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Как испански съд постанови връщане на дете в България

Как испански съд постанови връщане на дете в България

Defakto.bg

Съдът в испанския град Памплона постанови да бъде върнато в България дете,  неправомерно задържано от майката. Производството е по реда на Хагската конвенция, в този случай и двамата родители са българи, с поделени родителски права. За казуса разказа изпълнителния директор на „Български адвокати за правата на човека“ Йорданка Бекирска (на снимката) по БНР. А, след близо година раздяла, бащата и детето вече са заедно.

Всичко е започнало през септември 2017 г., след като в очаквания ден на връщането му, 31 август, детето не пристига в България. Още през първия уикенд през септември, в който му е разрешено виждане с детето по силата на съдебното решение, бащата посещава селото, в които би трябвало да живеят дедето и майката и от съседи разбира, че са се преместили. Тогава се е обърнал към адвокатската организация. А казусът е бил прецедент за съда в Памплона.

„Имахме данни, че детето се намира в Памплона, но майката беше дала фиктивен адрес, в опитите си да премести детето. Полицията започна да я търси, но се оказа, че никога не е била на този адрес“, разказа адвокат Бекирска. В крайна сметка след като на финала полицията е била задължена да посещава адреса на всеки два часа и не е открила никого, е задължила собственика да отвори жилището. След като апартаментът се е оказал напълно празен, е станало ясно, че майката се укрива. Издирването е било единствено в Памплона, което е облекчило задачата, подчерта защитникът.

В преценката си испанският съд на първо място е отчел факта на насилственото задържане на детето, без съгласие на другия родител. „Укриването на майката беше в неин ущърб, прократурата накрая каза, че тя се е подигравала с тях и с властта“, коментира адвокат Бекирска. Голяма роля в случая е изиграло поведението на бащата – бил е изключително активен и постоянен в търсенето и битката за детето си, но изключително със законови средства.

А в преценката как да стане връщането на детето на бащата работилият по случая екип е предпочел да е по доброволен и щадящ за него начин. Започнало е с поетапни виждания с бащата, докато се постигне адаптация. Сега двамата могат да са заедно в България.

Майката не е загубила родителските си права, но сега съдебното решение, постановено след раздялата, ще бъде преразгледано, защото „поставянето на детето в ситуация да бъде лишено от единия родител по волята на другия родител се приема като липса на родителски капацитет“, обясни адвокат Йорданка Бекирска.

Тя коментира и нашумелите казуси с отнемане на български деца от социалните служби в Норвегия. „Трябва да знаем правилата на държавата, в която отиваме. В Норвегия в акта им за защита правата на детето е записано, че неговият интерес е на преден план и държавата в лицето на социалните си служители могат да го защитят най-добре. И при най-малкия сигнал детето се извежда от семейството“, каза защитникът. В същото време понякога на държавата са дадени твърде големи правомощия.

Адвокат Бекирска цитира практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, когато в няколко подобни казуси не е установено нарушение на Конвенцията. В същото време по едно от такива дела срещу Норвегия (за отнемане на дете от майка норвежка) съдебният състав се е разделил с 4 на 3 гласа. Като сред трите „особени мнения“, че нарушения на евроконвенията има, е било и това на българския съдия Йонко Грозев.

 

About De Fakto

Вижте също

Съдът потвърди ограничителните мерки на Съвета спрямо бившия египетски президент Хосни Мубарак

Общият съд потвърди решенията на Съвета от 2017 г. и 2018 г. за продължаване на …

Делото срещу Румен Овчаров с още двама обвиняеми, пак ще потегли към спецсъда

Специализираната прокуратура три пъти е увеличила нанесената щета на „Мини Бобов дол“ Обвинението срещу бившия енергиен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *