Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Смяна на властта в ключова комисия на ВСС?

Смяна на властта в ключова комисия на ВСС?

Defakto.bg

Да се сменя ли властта в ключова комисия на ВСС ще обсъжда съдийската колегия на съвета утре. Става дума за Комисията по атестирането и конкурсите (КАК), през която минават всички кадрови дейности и решения – несменяемост, атестации, конкурси, назначения, повишения, освобождавания и т.н. Окончателната дума, разбира се, е на ВСС.

Конкретно в дневния ред на колегията е „предложение за изменение на разпоредбата на чл. 16, ал. 1 от Правилата за работа на Съдийската колегия на ВСС“, внесено от Даниела Марчева.

Правилата бяха приети през февруари тази година, а въпросната разпоредба предвижда, че всяка комисия избира председател измежду членовете си. Предложението е да се запише, че председателят трябва да е член на ВСС.

Единствената комисия, която не се оглавява от кадровик, е именно КАК. Тя е особена комисия – единствената, в която по силата на закона, освен членове на ВСС влизат и избраници на магистратите (в случая на пленумите на двете върховни съдилища ВКС и ВАС), като „външните“ членове имат и мандат от по 1 година, който може да бъде повторен. Идеята бе така в най-важната дейност на съвета, кадруването, да се включат и действащи магистрати.

За първи път КАК се появиха през 2016 г. (в двете колегии), след сериозни промени в Закона за съдебната власт. Именно тогава за първи път и съдийската колегия на предния ВСС избра за неин председател не кадровик, а върховен съдия. Първи председател на съдийската КАК бе Вероника Имова (сега член на ВСС). Традицията бе спазена и от новата съдийска колегия и начело на нейната КАК застана Бонка Дечева, от ВКС. Мотивът за „външните“ председатели бе, че те са по-ангажирани с кадровата дейност, с която единствено се занимават през краткия мандат, докато членовете на ВСС имат и ред други задачи.

Настоящата съдийска КАК е от 17 членове, като 6 от тях са кадровици, останалите 11 са избрани от ВКС и ВАС, като сред тях има и апелативни и окръжни съдии. Зам.-председател на комисията е Красимир Шекерджиев от ВСС, от членовете на съвета в нея влизат също Атанаска Дишева, Вероника Имова, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков и Олга Керелска.

Ако предложението за промяна на правилата бъде подкрепено от съдийската колегия, председателят на КАК очевидно трябва да бъде сменен – с кадровик. Защо и дали трябва да се направи – предстои да разберем.

About De Fakto

Вижте също

Съдът потвърди ограничителните мерки на Съвета спрямо бившия египетски президент Хосни Мубарак

Общият съд потвърди решенията на Съвета от 2017 г. и 2018 г. за продължаване на …

Делото срещу Румен Овчаров с още двама обвиняеми, пак ще потегли към спецсъда

Специализираната прокуратура три пъти е увеличила нанесената щета на „Мини Бобов дол“ Обвинението срещу бившия енергиен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *