Последни новини
Home / Законът / Във ВАдвС е внесено предложение за декриминализация на „неморалните доходи“ на жертвите от трафик на хора

Във ВАдвС е внесено предложение за декриминализация на „неморалните доходи“ на жертвите от трафик на хора

Defakto.bg

 

Адвокат Наташа Добрева

Миналия петък  адвокат  Наташа Добрева внесе във Висшият адвокатски съвет (ВАдвС)  предложение за искане до Конституционния съд по темата “трафик на хора” . Както е известно,  ВАдвС има това правомощие, когато „се нарушават права и свободи на гражданите“. Конкретното предложение засяга правата на пострадалите от престъплението трафик на хора. С него се анализира и критикува разпоредбата на чл. 329, ал. 1 от Наказателния кодекс, която криминализира неполагането на общественополезен труд с получаване на доходи по неморален начин – престъпление, за което се предвиждат до 2 години лишаване от свобода.

Прокуратурата прилага тази разпоредба по отношение на експлоатирани жени, в нарушение на международните стандарти, забраняващи повторна виктимизация на жертвите на трафик. Според данни на Софийска районна прокуратура, за периода 2006-2016г само в гр. София са образувани 117 досъдебни производства по чл. 329, ал. 1 от НК. Справка на Върховна касационна прокуратура показва, че в цялата страна за това престъпление през 2011г има новообразувани 81 досъдебни производства, а през 2012г – 88. Според съдебната практика стотици жени са признати за виновни в това престъпление, голяма част от тях през последните 5 години. Същевременно, чл. 16а от НК и чл. 8 от Директива 2011/36/ЕС гарантират право на ненаказуемост на жертвите на трафик на хора.

Още по-притеснително е, че атакуваната разпоредба създаде база за националните съдии да ограничат правото на жертвите на трафик на обезщетение. В страната вече се акумулира порочна съдебна практика по отхвърляне на искове за имуществени вреди, предявени от жертви на трафик срещу техните трафиканти, със следните мотиви: В конкретния случай, тези средства не следва да се върнат на пострадалата, тъй като придобиването им е извършено по неморален начин, забранен от закона, както е предвидено в разпоредбата на чл. 329 от НК“ (решение № 160 от 30.10.2014г по внохд 555/2014 на Oкръжен съд Русе; решение от 5.12.2017г по внохд № 3947/17 на Софийски градски съд НО IX въззивен с-в). Преграждането на пътя за обезщетяване на всички вреди от престъплението трафик на хора нарушава чл. 74, ал. 1 от НПК и чл. 17 от Директива 2011/36/ЕС. Естествено, нарушава и Европейската конвенция за защита правата на човека – Член 13 във връзка с Член 4 – като вече е образувано и първото дело срещу България заради непризнаване на имуществени вреди на жертва на трафик на хора – Жалба № 18269/18.

Предложението до ВАдвС, чийто автор и вносител е адв. Наташа Добрева, е приподписано с подкрепата на 7 правозащитни организации: „РискМонитор“, „Инициатива за здраве“, „Здраве без граници“, „Български фонд за жените“, „Ресурсен център Билитис“, „Български център за джендър изследвания“  и „Български адвокати за права на човека“.

 

About De Fakto

Проверете също

Осъдиха рецидивист, осигурил си „платен“ 5-дневен отпуск от затвора чрез грабежи

Варненския окръжен съд  в петък обяви   5 години и 4 месеца лишаване от свобода 21-годишният …

Делото „Лозан Панов срещу КПКОНПИ“ тръгна и приключи в административния съд

Антикорупционната комисия иска отвод на целия АССГ От втори опит делото, заведено Лозан Панов срещу …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.