Последни новини
Home / Законът / Десислава Иванчева в болница, иска замяна на ареста

Десислава Иванчева в болница, иска замяна на ареста

Defakto.bg

Искане за замяна на ареста с по-лека мярка за неотклонение е депозирала Десислава Иванчева. Делото бе насрочено в специализирания наказателен съд за утре. По-късно го пренасрочиха за сряда.

В момента кметът на „Младост“ е в затворническа болница и мотивира искането си за освобождаване с влошеното здраве.

Момент от акцията „Младост“ – зам.-кметът Биляна Петрова на земята, след прилошаване

Иванчева и заместникът й Биляна Петрова са арестанти от 17 април, когато бяха „закопчани“ насред София в гръмката показна акция на новата „Антикорупция“ и спецпрокуратурата. А две инстанции на спецправосъдието решиха, че на свобода двете дами ще са опасни, понеже били обвинени за тежки престъпления (за искан подкуп от 500 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин и получени 70 000 евро от него), има „обосновано предположение“, че може и да са го извършили и можели да се укрият.

Оттогава насам Иванчева и Петрова няколко пъти заставаха пред съда, по искания на прокуратурата за отстраняването им от длъжност, като на последното заседание, продължило близо 10 часа, скандално бяха въведени с белезници в съдебна зала и „закопчавани“ при всяко прекъсване. А междувременно от предоставяните томове със записани разговори започнаха да излизат интересни инициали като Б.Б. и Ц.Ц.

Резултатът от гръмката акция „Младост“ дотук е, че Петрова и Иванчева внасят жалби в Евросъда в Страсбург за куп нарушени права, най-вече на правото на справедлив процес. Те ще бъдат представлявани от офиса на Ирен Савова в Прага.

А в момента и двете са в затворническа болница. Искане за промяна на мярката на това основание засега е депозирала само Десислава Иванчева.

Защитата на Биляна Петрова също ще внесе такова искане, каза в отговор на въпрос на Де факто адвокат Савова. Освен на влошеното здраве, за Петрова ще има и допълнителна аргументация – тя трябва да защити трудовите си права срещу незаконното уволнение от длъжността зам.-кмет. Противно на всички правила заповедта й бе връчена на  7 юни в съдебна зала, като апелативният спецсъд дори прекъсна заседанието, за да осигури на дошлите юрисконсулти на община „Младост“ извършване на връчването. Заповедта е подписана от временния кмет Румен Русев, назначен от Столичния общински съвет в неясна процедура.

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд ще се произнесе на 30 юли по питането на Гешев за имунитета на президента

Текстове от Закона за социалните услуги са обявени за противоконституционни На 30 юли Конституционният съд …

Президентът Румен Радев назначи Бойко Рашков за член на Правния си съвет

Президентът Румен Радев назначи Бойко Рашков,  бивш  председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.