Последни новини
Home / Законът / Нови председатели на отделения във Върховния административен съд

Нови председатели на отделения във Върховния административен съд

Defakto.bg

Нови председатели на отделения ще има във Върховния административен съд.

Днес на Пленум на ВАС са били изслушани предложените от председателя Георги Чолаков Емилия Миткова, за шеф на Първо отделение, и Бисерка Цанева – тя става ръководител на Осмо отделение. Предстои процедура по назначаването им – формална, след задължителното изслушване от пленума.

Върховният административен съд е структуриран в две колегии и осем отделения, по четири във всяка колегия. Колегиите се ръководят от зам.-председателите на ВАС, в момента Мариника Чернева (отговаря за Първа колегия) и Надежда Джелепова (под нейна егида е Втора колегия). В Първа колегия влизат първо, трето, четвърто и осмо отделения – две от тях сега ще са с нови ръководители. Във Втора колегия са съответно второ, пето, шесто и седмо отделения.

А първият нов шеф на отделение в новия управленски мандат – на Георги Чолаков, стана бившият председател Георги Колев. Любопитното е, че именно Чолаков оглавяваше въпросното отделение, преди да бъде назначен за кратко за зам.-председател на съда след избора на Боян Магдалинчев във ВСС.  Непосредствено сред него на този пост бе Надежда Джелепова, вече зам.-председател на ВАС.

Сегашните нови ръководители са в колегията, оглавявана от другия зам.-председател Мариника Чернева.

Първо отделение, разглеждащо дела за данъчно облагане, митни сборове и др., доскоро бе начело с Йордан Константинов. Новият предлаган председател Емилия Миткова е била съдия в СРС, СГС, Административен съд-София-град и във ВАС, общо 25 години, съобщават от съда. Съдия Миткова доскоро е работила в Осмо отделение на ВАС.

И.ф. председател на Осмо отделение бе Мирослав Мирчев. В него се разглеждат също дела по ДОПК, но и срещу актове на БНБ. Новият ръководител Бисерка Цанева е работила в районен и окръжен съд – Плевен, била е адвокат, във ВАС е от септември 2012 г. Съдия Цанева е била в Четвърто отделение на ВАС.

About De Fakto

Проверете също

Лозан Панов кани Данаил Кирилов да присъства на случайно разпределение на дела в съда

    Председателят на ВКС Лозан Панов кани министъра  на правосъдито Данаил Крилив да присъства …

Анализ на натовареността: По 2 дела годишно на военен съдия в София, „помпат“ бройката с искания по „Възродителния процес“

Военните съдии в страната са най-слабо натоварени. В същото време съдиите под пагон в София, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.