Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / По питане на Административен съд – София в Съда на ЕС: Статут на бежанец може да получи и съпругата, ако мъжът й е станал жертва на преследване

По питане на Административен съд – София в Съда на ЕС: Статут на бежанец може да получи и съпругата, ако мъжът й е станал жертва на преследване

Defakto.bg

Генералният адвокат в Съда на ЕС Паоло Менгоци в заключението си по българско дело ( C-652/16, Ахмедбекова) предлага на Съда да обяви за недопустими част от въпросите, поставени от Административен съд – София, а на  други да отговори, че е възможно да бъде представен статут на бежанец на кандидат за международна закрила, въз основа на семейни връзки с лице, станало жертва на преследване. Това се казва в кратко съобщение на Съда.

Обстоятелствата

Нигяр Ахмедбекова пристига със семейството си незаконно в България през 2014 г. Според твърденията й в родната им страна, Азърбайджан, тя и нейният съпруг били подложени на репресии заради политическите си възгледи, поради което са поискали от Държавната агенция за бежанците да им предостави международна закрила и хуманитарен статут.  Тъй като съпругът ѝ вече бил осъждан ефективно на лишаване от свобода, твърди, че в Азърбайджан цялото семейство се намирало в опасност от преследване.

Въпросите

Запитващият Административен съд София-град е поискал да изясни серия въпроси във връзка със случая, сред които и доколко е допустимо молба за международна закрила да бъде основана на преследването на друг член от семейството.

Генералният адвокат

В заключението си от днес генералният адвокат Паоло Менгоци (Paolo Mengozzi) предлага на Съда да обяви част от поставените преюдициални въпроси за недопустими, а на останалите да отговори, че  може да бъде предоставен статут на бежанец на кандидат за международна закрила въз основа на семейната му връзка с лице, което е станало жертва на преследване или основателно се опасява от преследване, когато кандидатът за международна закрила е възможно на свой ред да стане жертва на преследване поради тази семейна връзка.

Не е трябва обаче да се разглеждат в една процедура молбите за международна закрила, подадени поотделно от членовете на такова семейство, включително когато почиват на едни и същи основания.  Разглеждането им трябва да бъде спряно до  произнасянето по молбата за убежище на този член на семейството, заради когото са възникнали опасения от преследване на цялото семейство, заключава генералният адвокат.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Дежа вю: 10 % увеличение на заплатите на младшите магистрати, но не и нагоре в системата, искат кадровици (допълнена)

И на практика преповтарят предложението на Димитър Узунов и други от стария ВСС Опасенията на …

ВКС върна на АС – Пловдив присъда заради неизяснена вина по обвинение за готвено „масово“ убийство

ВКС върна на АС – Пловдив за ново разглеждане делото срещу Иванка Ройдова,  обвинена от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.