Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Европейски магистрати декларират солидарност с полския Върховен съд

Европейски магистрати декларират солидарност с полския Върховен съд

Defakto.bg

Броени дни, след като Европейската комисия започна втора процедура срещу Полша заради закона за Върховния съд, международна организация декларира солидарността си с върховните съдии.

Новият полски закон, част от новата съдебна „реформа“ предсрочно прекрати мандата на председателя на Върховния съд и на практика предвиди „уволнение“ на част от магистратите заради намаляване на пенсионната им възраст.

Обръщението е на Асоциацията на европейските съдии за демокрация и свобода (MEDEL):

Повече от две години MEDEL следи процеса на разпад на върховенството на закона в Полша. През това време MEDEL многократно призовава полските власти да преустановят този процес, да се завърнат към принципа на разделение на властите и да гарантират независимостта на съдебната система.

Полското правителство, както и президентът на Полша изглежда пренебрегват апелите, отправени от международната съдебна общност и продължават да прилагат своите „реформи“ в съдебната система, които на практика целят единствено да подчинят съдебната на изпълнителната власт.

MEDEL изразява дълбока загриженост, че въпреки всички предупреждения, опитът на полското правителство да намали задължителната пенсионна възраст на съдиите ще влезе в сила тази седмица.

MEDEL напълно подкрепя намерението на Европейската комисия да изправи полското правителство пред Съда на Европейския съюз във връзка с горепосочения законодателен акт, като се посочва, че „тези мерки подкопават принципа на съдебната независимост, включително несменяемостта на съдиите и поради това Полша не изпълнява задълженията си съгласно член 19, параграф 1 от Договора за Европейския съюз във връзка с член 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз“.

MEDEL също така изразява своята солидарност със съдиите на полския Върховен съд и споделя мнението, че проф. Малгорзата Герсдорф трябва да се счита за легитимен председател на полския Върховен съд до изтичането на мандата ѝ през април 2020 г. MEDELсъщо така счита всички принудително пенсионирани съдии от Върховния съд, за активни съдии на Върховния съд до изтичането на мандатите им.

4-ти юли

МЕДЕЛ

About De Fakto

Вижте също

Съдиите във ВСС пак стопираха повишението по стари конкурси, почват процедура за отмяна

Съдийската колегия на ВСС отново стопира три конкретни назначения по „стари“ конкурси и ще изчаква …

Две години преди пенсионирането й, ВСС призна Димана Йосифова за отличен съдия

Почти максимална оценка за работата си – 99 от максимум 100 точки получи днес Димана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *