Последни новини
Home / Законът / Районен съдия кандидатства за шеф на спецсъда

Районен съдия кандидатства за шеф на спецсъда

Defakto.bg
Мария Карагьозова

Мария Карагьозова от Софийския районен съд е кандидат за председател на специализирания съд. Тя засега е единствен участник в надпреварата, срокът за номиниране изтича идния понеделник.

Постът се оваканти след встъпването на Георги Ушев като шеф на апелативния спецсъд, което се случи неотдавна. Макар и избран от предния ВСС, Ушев изчакваше окончателното произнасяне на Върховния административен съд за назначението му, оспорено от конкурент заради незаконно приложение на „изключението“ да бъде предпочетен кандидат от по-нисък по степен съд. ВАС обаче каза, че всичко зависело от преценката на кадровиците.

Мария Карагьозова също попада в обхвата на „изключенията“ – тя е магистрат от районно ниво, кандидатстващ за ръководител на съд на окръжно ниво, нещо повече – на съд, чието значение определено нарасна след прехвърлянето и на делата за „високата корупция“ там.

Карагьозова е започнала кариерата си като държавен съдия-изпълнител в Гоце Делчев, после е била юрисконсулт в Министерството на правосъдието, от 2005 до 2016 г. е председател на районния съд в Гоце Делчев, а от ноември миналата година е в СРС.

Завършила е Югозападния университет, а от 2010 г. е с образователна научна степен „доктор по право“, след защита на дисертация за доживотния затвор и доживотния затвор без замяна в българското наказателно-изпълнително право. През 2009-2014 г. е член на Съвета по изпълнение на наказанията към МП.

В концепцията си изтъква дългите години стаж като наказателен съдия и набрания опит като административен ръководител, дава заявка за сткиртно спазване на принципа на съдийското самоуправление. Като проблем в работата на спецправосъдието отчита най-вече материалните условия, основно „тясната“ вече сграда на ул.“Черковна“ в София. Казва и че ще настоява за по-голям съдийски щат.

Кандидати от самия спецсъд засега няма, а законът дава възможност общото събрание на магистратите също да номинира своя председател. И.ф. шеф на спецсъда след оттеглянето на Ушев е Мариета Неделчева.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата в Кърджали призова Местан за нова парична гаранция от 10 000 лв.

Лютви Местан е призован да се яви днес в Окръжната прокуратура в Кърджали, за да …

Конституционният съд отмени „закритите“ заседания във ВАС, но не и драстичните такси (допълнена)

Съдиите се разделиха 6 на 6 за поскъпналото правосъдие Конституционният съд реши делото срещу ред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.