Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Районен съдия кандидатства за шеф на спецсъда

Районен съдия кандидатства за шеф на спецсъда

Defakto.bg
Мария Карагьозова

Мария Карагьозова от Софийския районен съд е кандидат за председател на специализирания съд. Тя засега е единствен участник в надпреварата, срокът за номиниране изтича идния понеделник.

Постът се оваканти след встъпването на Георги Ушев като шеф на апелативния спецсъд, което се случи неотдавна. Макар и избран от предния ВСС, Ушев изчакваше окончателното произнасяне на Върховния административен съд за назначението му, оспорено от конкурент заради незаконно приложение на „изключението“ да бъде предпочетен кандидат от по-нисък по степен съд. ВАС обаче каза, че всичко зависело от преценката на кадровиците.

Мария Карагьозова също попада в обхвата на „изключенията“ – тя е магистрат от районно ниво, кандидатстващ за ръководител на съд на окръжно ниво, нещо повече – на съд, чието значение определено нарасна след прехвърлянето и на делата за „високата корупция“ там.

Карагьозова е започнала кариерата си като държавен съдия-изпълнител в Гоце Делчев, после е била юрисконсулт в Министерството на правосъдието, от 2005 до 2016 г. е председател на районния съд в Гоце Делчев, а от ноември миналата година е в СРС.

Завършила е Югозападния университет, а от 2010 г. е с образователна научна степен „доктор по право“, след защита на дисертация за доживотния затвор и доживотния затвор без замяна в българското наказателно-изпълнително право. През 2009-2014 г. е член на Съвета по изпълнение на наказанията към МП.

В концепцията си изтъква дългите години стаж като наказателен съдия и набрания опит като административен ръководител, дава заявка за сткиртно спазване на принципа на съдийското самоуправление. Като проблем в работата на спецправосъдието отчита най-вече материалните условия, основно „тясната“ вече сграда на ул.“Черковна“ в София. Казва и че ще настоява за по-голям съдийски щат.

Кандидати от самия спецсъд засега няма, а законът дава възможност общото събрание на магистратите също да номинира своя председател. И.ф. шеф на спецсъда след оттеглянето на Ушев е Мариета Неделчева.

About De Fakto

Вижте също

Съдиите във ВСС пак стопираха повишението по стари конкурси, почват процедура за отмяна

Съдийската колегия на ВСС отново стопира три конкретни назначения по „стари“ конкурси и ще изчаква …

Две години преди пенсионирането й, ВСС призна Димана Йосифова за отличен съдия

Почти максимална оценка за работата си – 99 от максимум 100 точки получи днес Димана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *