Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Пълна тишина от 23.00 до 8.00 часа сутринта, прие парламентът на първо четене в Закона за защита от шума

Пълна тишина от 23.00 до 8.00 часа сутринта, прие парламентът на първо четене в Закона за защита от шума

Defakto.bg

127 депутати подкрепиха на първо четене  Закона за защита от  шума в околната среда, чиито вносител е вицепремиерът Валери Симеонов.  „Против“ гласуваха 17 народни представители , а  10 се въздържаха.

Законопроектът предвижда забрана за всякакви шумни действия след 23 часа вечерта  до 8 сутринта,  вместо до 6.00 ч. както е сега. Обедната двучасова почивка ще важи за всички дни, а не само за почивните. Разпоредбите се отнасят за цялата страна, вкюлчително и за националните курорти без никакви изключения.

Контролът по изпълнение на закона се възлага на МВР, а органите на реда имат право да предприемат съответните действия за прекратяване на озвучаването.  Санкциите за нарушителите са удвоени, при вдигане на шум извън регламентираните часове.  При първо нарушение заведението-нарушител ще се затваря до седем дни, при повторно – до 30 дни.

Симеонов подкрепи инициативата си с  данни колко е вреден шума за сърцето, предизвиква и  хипертония и проблеми със слуха, каквито пък имат 40 на сто от българските деца.

Нови са разпоредбите, свързани с правомощията, задълженията и отговорностите на контролните компетентни органи по прилагането на закона, като се предлага издаване на становище от регионалните здравни инспекции като част от процедурата по заявяване на работното време пред общинските и районните администрации, относно осигуряването на акустичен комфорт на живущите само за търговски и производствени обекти, разкрити в жилищни сгради и/или в сгради със смесено предназначение, в които част от сградата е предвидена за жилищно строителство.

Законопроектът  създава правно основание за издаване от Министерския съвет на наредба, която да определя изискванията за осигуряване на нормална акустична обстановка в жилищни и обществени сгради и в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони и територии със смесено предназначение, както и изискванията към използването на озвучителни средства и която да регламентира ясно условията за осигуряване на нормална акустична среда в урбанизираните територии, подлежащи на здравна защита, през различните части на денонощието.  Вероятно законът ще пропусне настоящия туристически сезон, защото между първо и второ четене бе определен 30- дневен срок за корекции , а това означава, че той ще готов за зала наесен.

 

About De Fakto

Проверете също

Дежа вю: 10 % увеличение на заплатите на младшите магистрати, но не и нагоре в системата, искат кадровици (допълнена)

И на практика преповтарят предложението на Димитър Узунов и други от стария ВСС Опасенията на …

ВКС върна на АС – Пловдив присъда заради неизяснена вина по обвинение за готвено „масово“ убийство

ВКС върна на АС – Пловдив за ново разглеждане делото срещу Иванка Ройдова,  обвинена от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.