Последни новини
Home / Законът / АПК на второ четене: Конфликтът за данъчните дела – отложен за идната седмица

АПК на второ четене: Конфликтът за данъчните дела – отложен за идната седмица

Defakto.bg

Депутатите окончателно смениха подсъдността по ред закони

Парламентът поднови второто четене на сериозните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) в края на днешното си заседание. Депутатите вече са на преходни и заключителни разпоредби, с които се правят поправки в цял поменник други закони.

Но по молба на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков НС отложи за идната седмица една от най-конфликните промени в тази финална част, предвиждаща занапред делата срещу актовете на данъчните да се гледат по постоянен адрес или седалище на жалбоподателя, а не по седалището на съответната териториална дирекция на НАП. На тази поправка (в Данъчноосигурителния процесуален кодекс) особено държат административните съдии и самият Чолаков, тъй като в момента данъчните дела се струпват в 5 административни съдилища – София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново. Първоначално тя изглеждаше безспорна, още повече че е внесена от шефа на правната комисия Данаил Кирилов. Изненадващо, в самата комисия Кирилов гласува срещу нея, след отрицателно становище на Министерството на финансите с мотива, че така щяла да се затрудни работата на НАП, които нямали достатъчно юристи по места. „Против“, съответно, гласуваха и всички от ГЕРБ в правната комисия, затова пък всички останали – БСП, ДПС и патриоти бяха „за“. Чува се, че промяната все пак има шанс да мине в пленарна зала, ако наистина всички без ГЕРБ и там гласуват за нея. А Чолаков държи да говори пред пленарната зала.

С окончателно гласуване днес депутатите чрез преходните разпоредби в АПК записаха нов текст в Зкона за българското гражданство – че непроизнасянето на министъра на правосъдието по подадена молба за гражданство в предвидените срокове, както и прекратяването на процедурата за гражданство пред него се обжалват пред Административен съд – София-област. Като неговото определение е окончателно.

В Закона за държавния служител се въвежда правилото, че споровете относно служебните правоотношения и дисциплинарните наказания се отнасят до „съответния административен съд“ (според адреса на жалбоподателя). А решението за дисциплинарните наказания е окончателно.

Подсъдността по Закона за електронните съобщения се прехвърля на Административен съд – София-област. А жалбите срещу всички актове на КЕВР ще се подават пред Адинистративен съд – София-град.

About De Fakto

Проверете също

Ако насилието вкъщи продължава може ли съдът да издаде нова заповед за защита, ще тълкува ВКС

Противоречиво решаван казус, свързан със защитата от домашното насилие, ще тълкува Гражданската колетия на Върховния …

Надзирателка осъди затворничка за обида

Надзирателка в Сливенския затвор осъди затворничка за публично нанесени обиди. Делото е било наказателно, заведено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.