Последни новини
Home / Законът / Извънредното положение в Турция се отменя, замества го репресивен закон

Извънредното положение в Турция се отменя, замества го репресивен закон

Defakto.bg

Две години след въвеждането му, извънредното положение в Турция се отменя от днес. Но в понеделник в парламента влиза за одобрение „антитерористичен“ закон, въвеждащ дори по-репресивни мерки.

Това предаде АФП, цитирана от националното радио.

Извънредното положение бе обявено от Реджеп Ердоган на 20 юли 2016 г. – 5 дни след предотвратения опит за преврат и бе продъжавано 7 пъти. Резултатът – 80 000 се озоваха в арестите, двойно повече бяха уволнени от публични институции, което е най-голямата чистка в най-новата история на Турция, напомня БНР. А миналата седмица Ердоган спечели президентските избори. След проведената конституционна реформа президентът се сдобива с почти пълна власт, той назначава министрите (премиер няма), а фунциите на парламента намаляват. Правителството пък внесе проектозакон, който легализира най-репресивните мерки, прилагани при извънредно положение.
Основната опозиционна сила – Народнорепубликанската партия (НРП) заявява,„с този проект извънредното положение няма да бъде удължавано с 3 месеца, а с 3 години. Те правят да изглежда, че отменят извънредното положение, но на практика то продължава“.

Новият закон позволява:

Проектозаконът позволява на властите да могат още 3 години за уволняват чиновници, заподозрени за връзки с „терористични“ групи.
Забраняват се протести и събирания на открито след залез слънце, макар че с разрешение може да се разрешат до полунощ, ако не нарушават обществения ред.
Губернаторите могат да въвеждат ограничения за влизане и излизане от турските градове за срок от 15 дни, както и да налагат забрана за масови събрания.
Протестните акции не трябва да създават неудобства на обикновените граждани, които не участват в тези мероприятия. Освен това, паспортите на лицата, заподозрени за връзки с терористите, могат да бъдат конфискувани за срок от 3 години.
Заподозрян може да бъде държан без обвинения 48 часа или до 4 денонощия в случай на множество нарушения. Този период може да бъде удължаван два пъти, ако има трудности при събирането на доказателства или ако случаят е прекалено сложен.
„Краят на извънредното положение не означава, че борбата срещу терора спира“, аргументира се правосъдният министър Абдюлхамит Гюл.

About De Fakto

Проверете също

Шефът на спецсъда Георги Ушев оглави новия състав по делото „Младост“ (допълнена)

Суматоха кой ще подпише разрешението Иванчева и Петрова да напуснат домовете си Председателят на апелативния …

ВАдС против идеята депутати, министри и еврокомисари да влизат в затвора за обида и клевета

Създава се неравенство според общественото положение, ще се ползва за смразяване на опонента Категорично отрицателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.